MUĞNİ’L-MUHTAC

TAHARET  /  ABDEST / MESTLER’E MESH

 

F- MESH SÜRESİNİN DEVAM EDİP ETMEDİĞİNDE ŞÜPHE ETMEK

 

Şüphe eden kimse meshin kalan süresinde mesh yapamaz.

 

Gerek yolcu gerekse mukim;

 

a) sürenin sona erip ermediğinde veya b) mesh yapmaya yolculukta iken mi hazarda iken mi başladığında şüphe etse mesh yapamaz. Çünkü mesh yapmak bazı şartlarla caiz olan bir ruhsattır, süre de bu şartlardan biridir. Kişi bunda şüphe ettiğinde asıl hüküm olan ayakları yıkanmaya dönülür.

 

Nevevi'nin sözünün zahirinden anlaşıldığına göre "şüphe yalnızca meshe engelolma konusunda etkilidir. Bu şüphe sürenin bittiğine hükmetmeyi gerektirmez". Bu anlaşılan anlam doğrudur. Şüphe ortadan kalksa ve kişi sürenin devam ettiğini kesin olarak anlasa mesh yapmak caiz olur.

 

Not:

Abdestsizlikten sonra mestler üzerine mesheden kimse, kıldığı namazın mesh

sonrasındaki dördüncü namaz mı üçüncü namaz mı olduğunda şüphe etse, dördüncü namaz borcu üzerinden düşmemekle birlikte bu namazın süresi mesh süresinden hesap edilir. Örneğin kişi abdestini bozsa ve meshetse, ikindi, akşam ve yatsıyı kılsa sonra şu konuda şüphe etse: Abdesti bozma ve mesh yapma öğlenin ilk vaktinde gerçekleşip bu abdestle öğle namazını kıldı mı, yoksa abdesti bozma ve mesh yapma ikindi vaktine kadar gecikti de öğle namazını kılmadı mı? Böyle bir şüphe durumunda öğlenin kaza edilmesi gerekir; çünkü aslolan kişinin üzerinde namaz borcunun devam etmesidir. Mesh müddeti ise öğlenin ilk vaktinden itibaren hesaplanır; çünkü aslolan ayakların yıkanmamış olmasıdır. Belirtilen durumda kişi şüphe ettiği halde meshetse ve namaz kılsa namazı sahih olmaz. Şayet mesh müddetinin devam ettiği anlaşılırsa meshi ve namazı tekrarlar. Ancak kişi şüphe duymaksızın mesh yaparsa, örneğin yolcunun birinci gün mesh yapmasında olduğu gibi süreden şüphe duymadığı bir zamanda mesh yapsa sonra abdesti üçüncü güne kadar devam etse bununla namaz kılabilir; çünkü bu abdest sahihtir. Ancak şüphe ile kıldığı namazı tekrarlaması gerekir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

G- MESHİN ÇIKARILMASININ GEREKLİ OLDUĞU DURUMLAR