MUĞNİ’L-MUHTAC

TAHARET  /  KADIN - HAYIZ

 

B. ADET GÖRME YAŞI, ADET DÖNEMİNİN SÜRESİ, TEMİZLİK DÖNEMİNİN SÜRESİ

 

A. EN KÜÇÜK ADET GÖRME YAŞI

B. ADET DÖNEMİNİN VE TEMİZLİK DÖNEMİNİN EN KISA VE EN UZUN SÜRELERİ

 

A. EN KÜÇÜK ADET GÖRME YAŞI

 

En küçük adet görme yaşı dokuz yaştır.

Süt emzirmede en küçük yaş olduğu gibi adet görmede de en küçük yaş vardır ve bu -el-Muharrer'de belirtildiğine göre- ay takvimi ile dokuz yaştır. Soğuk bölgelerde bile olsa böyledir. Çünkü bu, dış dünyada görülen bir durumdur.

 

Ayrıca dinde yer alan bir konuda din bir sınır koymamışsa ve bu konuda dilde de bir sınır yoksa bu konuda dış dünyadaki reel durum esas alınır. (Genel kural) Nitekim "malı kabzetme" ve "malın koruma altında olması" gibi meselelerde de bu kural geçerlidir.

 

İmam Şafii (r.a.) şöyle demiştir: Kadınlar içinde en çabuk adet gördüğünü işittiğim kişi Tihame bölgesi kadınlarıdır. Onlar -yaklaşık olarak- dokuz yaşında adet görürler.

 

Kız dokuz yaşına ulaşmadan önce hayız veya temizlik olmaya elverişli olmayacak kadar bir sürenin geçmesine göz yumulur.

 

Bir görüşe göre en küçük adet görme yaşı dokuz yaşın başlangıcıdır.

Bir görüşe göre dokuz yaşın yarısının geçmesidir.

 

Kız, bir kısmı adet görmesi mümkün olan süreden önce bir kısmı da mümkün olan sürede kan görse -aşağıdaki şartları taşıması halinde- ikincisi adet kanı olarak kabul edilir.

 

 

B. ADET DÖNEMİNİN VE TEMİZLİK DÖNEMİNİN EN KISA VE EN UZUN SÜRELERİ

 

En kısa süreli adet / regli dönemi bir gün bir gecedir.

En uzun süreli adet dönemi ise geceleri ile birlikte on beş gündür.

İki adet dönemi arasında en kısa süreli temizlik dönemi on beş gündür.

 

Temizlik döneminin en uzun süresinin bir sınırı yoktur.

 

1. En kısa süreli adet dönemi

 

En kısa süreli adet dönemi bir gün bir gecedir.

En kısa süreli adet dönemi bir gün bir gecedir.

 

Şarih Celaleddin el-Mahalli "konunun sonunda gelecek meseleden anlaşıldığına göre bu süre birbirine bitişik olarak bir gün ve bir

gecedir" demiştir .

 

Yani en kısa süreli adet dönemi, birbirine bitişik olarak bir gün ve bir gece miktarıdır.

Burada "birbirine bitişik olarak" sözünden ilk anda bu süre boyunca araya temizlik girmeksizin sürekli adet kanının gelmesi gerektiği gibi bir anlam anlaşılıyorsa da kastedilen bu olmayıp şudur: Kadın her biri yalnız başına bir gün ve bir geceden az kanlar görmekle birlikte bunlar toplandığında toplamı bitişik olarak birgün ve bir gece yapıyorsa, en kısa süreli adet dönemi için bu yeterlidir. Konunun sonunda gelecek mesele ise şudur: "en kısa süreli adet döneminin içinde yer alan kanın akmadığı süreler de adet dönemidir" .

 

Bir gün ve bir gece yirmi dört saattir. Bu, İmam Şafii (r.a.)'nin kitaplarının tümünde söylediği ifadedir. Bir yerde ise adetin en az süresinin yalnızca bir gündüz miktarınca olduğunu söylemiştir.

 

Zayıf bir görüşe göre bir defa görülen kan bile adet kanıdır. Bu, tuhaf bir görüştür.

 

2. En uzun süreli adet dönemi

 

En uzun süreli adet dönemi ise geceleri ile birlikte on beş gündür.

 

En uzun süreli adet dönemi, -kanın akması sürekli olmasa bilegeceleri ile birlikte on beş gündür.

 

Bununla kastedilen şudur: "En uzun adet dönemi; adetin başladığı ilk gün görülen kan, ilk gece görülen kana bitişik olmasa bile on beş gündür". Örneğin kadın kanı gündüzün başında görse sonra geceleyin görse durum böyledir. Bunun sebebi kadınlar üzerinde yapılan araştırmalardır.

 

[*] - Şöyle bir rivayet vardır: En kısa süreli adet dönemi üç gün, en uzun süreli adet dönemi on gündür. (Darekutni, Hayız, 1,219)

 

Bu rivayet el-Mecmu'da belirtildiği üzere zayıftır.

 

3. En kısa süreli temizlik dönemi

 

İki adet dönemi arasında en kısa süreli temizlik dönemi on beş gündür.

 

İki adet dönemi arasında en kısa süreli temizlik dönemi on beş gündür; çünkü bir ay çoğunlukla bir adet dönemi ve bir temizliği içinde barındırır. En uzun süreli adet dönemi on beş gün olunca, en kısa süreli temizlik dönemi de zorunlu olarak on beş gün olur.

 

"İki adet dönemi arasında" ifadesi "adet dönemi ile lohusalık arasındaki süre"yi dışarıda bırakmaktadır. Çünkü bu süre; ister adet lohusalıktan daha önce olsun isterse daha sonra olsun on beş günden az olabilir. Adetin ortaya çıkıŞı, el-Mecmu'da belirtildiği üzere lohusalığın en üst zaman sınırına ulaşmasından sonradır. Lohusalık en üst zaman sınırına ulaşmadan önce görülen kan adet kanı olamaz. Ancak aralarında on beş gün olursa olabilir.

 

Nevevİ kadınlar arasında çoğunlukla görülen adet dönemi süresinden bahsetmediği halde, -ileride geleceği üzere- kadınlar arasında çoğunlukla görülen lohusalık süresinden bahsetmiştir.

 

Kadınlar arasında çoğunlukla görülen adet dönemi süresi altı veya yedi gündür, ayın geriye kalan kısmı çoğunlukla temizlik dönemidir.

 

[*] - Bunun delili Ebu Davud ve diğer hadisçilerin rivayet ettiği şu hadistir: Nebi (s.a.v.) -kendisinden sürekli kan gelen- Himne binti Cahş'a şöyle buyurdu: Sen -Allah (celle celalühü)'ın bilgisine göre- diğer kadınlar gibi altı veya yedi gün adet görürsün. Kadınlar bu süre geçince temizlenmiş olurlar. Sen de kadınların adet ve temizlik sürelerine riayet et. (Ebu Davud, Taharet, 287; Tirmizi, Taharet, 128; İbn Mace, Taharet, 622)

 

Bu hadiste anlatılmak istenen şudur: "Adet ve hükümleri konusunda Allah (celle celalühü)'ın sana öğrettiği üzere kadınların altı veya yedi gün adet olmaları kuralını esas al". Bununla kastediten kadınlarda çoğunlukla görülen adet süresidir. Çünkü tüm kadınların bu kadar adet görmesi imkansızdır.

 

4. En uzun süreli temizlik dönemi

 

Temizlik döneminin en uzun süresinin bir sınırı yoktur.

Temizlik döneminin en uzun süresinin bir sınırı olmadığında icma vardır. (icma 22)

 

Kadın, ömründe yalnızca bir kere adet görebilir veya hiç adet görmeyebilir. Kadı Ebu't-Tayyib'in naklettiğine göre onun döneminde bir kadın her sene bir gün bir gece adet görüyordu, lohusalığı ise kırk gün sürüyordu.

 

Güvendiğim biri annemin ve o annemden olma kız kardeşimin vefatından sonra bana annemin hiç adet görmediğini, o anamdan olma kız kardeşimin ise iki senede bir adet gördüğünü, lohusalığının da üç gün sürdüğünü söyledi.

 

Bir kadının adeti bir gün bir geceden az veya on beş günden çok kan görmek ise, daha sahih olan görüşe göre bu süre esas alınmaz. Çünkü önceki alimlerin bu süreleri belirlemek için yaptıkları araştırmalar daha mükemmeldir. Ayrıca kadında fas id kanın görülmüş olması ihtimali, kadınlar arasındaki normal duruma aykırı bir şeyin meydana gelmesine göre daha olası bir durumdur.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

C. ADET GÖRMEYE İLİŞKİN HÜKÜMLER