MUĞNİ’L-MUHTAC

CENAZE NAMAZI

 

2. CENAZE NAMAZININ SÜNNETLERİ

 

[Cenaze namazının sünnetleri şunlardır]:

 

1. Tekbirlerde ellerini kaldırmak

 

2. Kıraati gizli yapmak.

 

[Zayıf] bir görüşe göre gece kılınan cenaze namazında kıraat açıktan yapılır.

 

3. Daha doğru görüşe göre euzü okumak menduptur, namaza başlama duasını okumak mendup değildir.

 

4. Kişi üçüncü tekbirde ''Allahümme Mza abdüke vebnü abdeyke" duasını sonuna kadar okur. Bu duadan önce şu duayı okur:

 

AlIahümmeğfir lihayyina ve meyyitina ve şahidina ve gaibina ve sağirina ve kebirina ve zekerina ve ünsana. Allahümme men ahyeytehu. minna fe ahyihi ale'l-İslam ve men teveffeytehu. minna feteveffehu. ale'l-iman

 

5. Çocuğun cenaze namazını kılarken ikinci dua ile birlikte şunu da okur:

Allahümmec'alhu faratan li ebeveyhi ve selefen ve zühran ve izaten ve'fibaren ve şeflan ve sakil bihi mevazinehüma ve efriğissabra ala kulubihima.

 

6. Dördüncü tekbirde şunu söyler: Allahümme la tahrimna ecrahu ve la teftinna ba'dehu.

 

A. TEKBİRLERDE ELLERİ KALDIRMAK

B. FATİHA SURESİNİ GİZLİ OKUMAK

C. EUZÜ OKUMAK

D. ÜÇÜNCÜ TEKSİRDEN SONRA CENAZE DUASI OKUMAK

E. DÖRDÜNCÜ TEKBİRDEN SONRA OKUNACAK DUA

 

A. TEKBİRLERDE ELLERİ KALDIRMAK

 

Kişinin -diğer namazlarda olduğu gibi- cenaze namazı tekbirlerinde ellerini omuzları hizasına kadar kaldırması ve her tekbirden sonra göğsünün altına koyması sünnıettir.

 

 

B. FATİHA SURESİNİ GİZLİ OKUMAK

 

[Cenaze namazında Fatiha suresi açıktan mı yoksa gizli mi okunur? Bu konuda mezhep içinde iki görüşbulunmaktadır]

 

[Birinci görüş]

 

Kişi cenaze namazını geceleyin kılsa bile Fatiha suresini gizli okuması sünnettir.

 

[*] - Çünkü Ebu Ümame Se hı b. Huneyf şöyle demiştir: Cenaze namazında tekbir getirmek, sonra Fatiha suresini gizli olarak okumak, sonra Nebi (s.a.v.)' e salavat getirmek, sonra yalnızca ölü için dua etmek ve selam vermek sünnetlendir. (Nesai, Cenaiz, 1988; Abdürrezzak, Musannef, 3, 493. Hadisin senedi sahihtir)

 

Cenaze namazı "[Fatiha'dan sonra] sure okumanın meşru olmaması" bakımından akşam namazının üçüncü rekatına benzer.

 

[*] - Daha önce İbn Abbas'ın Fatiha suresini açıktan okuduğu geçmişti.

 

Buna şu şekilde cevap verilmiştir:

 

[&] - Ebu Ümame'nin rivayeti daha sahihtir.

 

[&] - Ayrıca İbn Abbas, "bunun sünnet olduğunu öğrenesiniz diye sesli okudum" demiştir. EI-Mecmu'da şöyle denilmiştir: "Yani namazda Fatiha okumanın emredildiğini bilesiniz diye yaptım".

 

[İkinci görüş]

 

[Zayıf] bir görüşe göre geceleyin kılınan cenaze namazında yalnızca Fatiha suresi açıktan okunur; çünkü bu "gece namazı" hükmündedir.

 

Nebi {s.a.v.}'e salavat okumak ve ölü için dua etmeye gelince; bunların gizli okunması gerektiği konusunda görüş birliği vardır.

 

Tekbir ve selamın sesli olarak söyleneceği konusunda da alimler ittifak etmiştir.

 

Nevevi'nin konuyu yalnızca Fatiha suresiyle sınırlı olarak ifade etmesi görüş ayrılığı sebebiyledir.

 

 

C. EUZÜ OKUMAK

 

["Euzü" ve "başlama duası" okumanın mendup olup olmadığı konusunda mezhep içinde üç görüş vardır]:

 

[Birinci görüş]

 

Daha doğru olan görüşe göre euzü okumak menduptur. Çünkü Kur' an' dan bir şeyokumadan önce Euzü okumak sünnettir. Bu yüzden Fatiha'dan sonra amin demek sünnet olduğu gibi öncesinde euzü okumak da müstehaptır.

 

Diğer namazlarda euzünün gizli okunmasına kıyasla cenaze namazında da euzü gizli okunur.

 

Namaza başlama duasını okumak ise -bu dua uzun olduğu için- mendup değildir.

 

[İkinci görüş]

 

"Amin" demek müstehap olduğu gibi euzü ve başlama duası okumak da müstehaptır.

 

[Üçüncü görüş]

 

"Amin" sözü kısa olduğu halde bunlar uzun olduğu için bunları okumak müstehap değildir.

 

Cenaze namazında namaza başlama duasını okumak sünnet olmadığı gibi Fatiha suresinden sonra bir sure okumak da sünnet değildir.

 

Alimlerin sözünün zahirinden "kabirde kılınan cenaze namazı" ve "gıyabı cenaze namazı"nda da hükmün böyle olduğu anlaşılmaktadır; çünkü Hocam Remli'nin belirttiği üzere cenaze namazı hafif [kısa] kılınma üzerine dayalı bir namazdır.

 

 

D. ÜÇÜNCÜ TEKSİRDEN SONRA CENAZE DUASI OKUMAK

 

A. ERGENLİK ÇAĞINI GEÇMİŞ OLAN ERKEK CENAZESİ İÇİN YAPILACAK DUA

 

Cenaze namazı kılan kişinin üçüncü tekbirden sonra şu duayı okuması menduptur:(Bu duanın tamamı el-Muharrer ve diğer eserlerde zikredildiği halde Nevevi çok meşhur olduğundan zikretmemiştir. Ancak biz istifadenin tam olarak gerçekleşmesi için duanın tümünü zikrediyoruz. (Şirbini)

 

> Allahümme haza abdüke vebnü abdik. Harace bin reuhi'ddünya ve seatiha ve mahbubihi ve ehibbaihi fihi ila zulmeti'l-kabri ve ma hüve lakihi. Kane yeşhedü elia ilahe illa ente ve enne Muhammeden abdüke ve rasulüke ve ente a'lemu bih.

 

Allahümme innehu nezele bike, ente ekramü'l-ekramine ve dayfü'l-kirami la yudam, ve ente hayru menzulin bih, ve asbaha fakirun ila rahmetike ve ente ganiyyün an azabih. Ve kad ci'nake rağibine ileyke, şüfeae leh.

 

Allahümme in kane muhsinen fezid fi ihsanihi ve in kane müslen fetecavez anhu ve lakkihi bi rahmetike rıdake ve kıhi fitnete'l-kabri ve azabih. Vefsah lehu fi kabrihi ve cafi'l-arda an cenbeyhi ve lakkihi bi rahmetike'l-emne min azabike hatta teb'asehu ila cennetike ya erhame'r-rahimin.

 

Meali: Allah'ım! Bu senin kulundur ve iki kulunun oğludur, dünyanın rahatlık ve genişliğinden, sevdiği kimselerden ve sevdiği şeylerden ayrılarak kabrin karanlığına ve kabirde karşılaşacağı şeylere geliyor. O, [hayatta iken] senden başka ilah olmadığına ve Muhammed'in senin kulun ve resulün olduğuna şahitlik ederdi. Zaten sen onu [bizden] daha iyi bilirsin.

Allah'lm! O sana konuk oldu, sen ikram edenlerin en cömertisin. Cömert kimselerin misafirleri haksızlığa uğramaz. Sen, misafirlerin konuk olduğu en hayırlı varlıksın. Bu kulun senin rahmetine muhtaç hale geldi, sen ona azap etmekten müstağnısin. Sana onun [affedilmesi için] ümitli bir şekilde aracı olarak geldik.

 

Allah'ım! Şayet bu kulun iyi bir kimse ise onun iyiliğini arttır, şayet kötü bir kimse ise o[na azap etmekten] vazgeç ve onu rahmetinle rızana kavuştur, onu kabrin fitnesinden ve azabından koru. Onun için kabrini genişlet, yeri onun iki yanından uzaklaştır, onu rahmetinle -cennetine ulaşıncaya dek- azabından güvenliğe kavuştur ey merhametlilerin en merhametlisi)

 

İmam Şafii (r.a.) bu duayı rivayetlerden toplayarak bir araya getirmiş, mezhebimizin alimleri de bu duayı okumayı güzel bir iş olarak kabul etmişlerdir.

 

[*] - Müslim, Avf b. Malik'ten şunu rivayet etmiştir: Nebi (sollollohu oleyhi ve sellem) bir cenaze namazı kılıyordu, onun şu duayı okuduğunu duydum: Allahümmeğfir lehu verhamhu va'fu anhu veafih ve ekrim nüzülehu ve vessi' müdhalehu. Veğsilhu bi main ve selcin ve berad. Ve nakkihi mine'l-hataya kema yünekka's-sevbü'l-ebyadu mine'd-denes, ve ebdilhu darun hayran min darihi ve ehlen hayran min ehlihi ve zevcen hayran min zevcihi ve kıhi fitnete'l-kabri ve azabe'n-nar.(Müslim, Cenaiz, 2231) (11)

 

Avf şöyle demiştir: "Keşke ölen ben olsaydım" diye temennı ettim.

 

(11) Meali: Allah'ım onu bağışla ve merhamet et, onu affet ve afiyette kıL. Onu ikram ~~erek konuk et, gireceği yeri genişlet, onu su, kar ve dolu ile yıka. Beyaz elbisenin kirden temizlenmesi gibi onu [günahlardan] temizle. [Dünyadaki] evinden daha hayırlı bir ev, ailesinden daha hayırlı bir aile, eşinden daha hayırlı bir eş ver. Onu kab ir fitnesinden ve ateş azabından koru.

 

B. KADIN CENAZESİ İÇİN OKUNACAK DUA

 

Yukarıdaki dua, ergenlik çağını geçmiş erkek için okunacak olan duadır. Şayet ölen kişi kadın ise "Allahümme haza abdüke" ifadesi yerine "Allahümme hazihı emetüke" ifadesini kullanır, ayrıca duada geçen erkek zamideri yerine dişi zamirleri kullanılır.

 

Kadın cenazesi için namaz kılarken yukarıdaki duayı aynen okusa ve bu duada yer alan erkek zamirleri ile "şahıs" ifadesini kasdetse er-Ravda' da belirtildiği ne göre bunun zararı olmaz.

 

C. ÇİFT CİNSİYETLİ ŞAHIS CENAZESİ İÇİN OKUNACAK DUA

 

Şayet ölen kişi çift cinsiyetli bir şahıs ise;

 

İsnevı şöyle demiştir: "Allahümme haza memluküke" vb. bir ifade kullanmak uygun olur. Şayet ölen kimse babası bilinmeyen bir veled-i zina ise kıyasa göre duayı okuyan kişi "vebnü emetike" demekle yetinir.

 

Kıyasa göre kişi ölünün erkek mi kadın mı olduğunu bilemezse dua ederken "memIOküke" vb. ifadeler kullanır.

 

Bazı Meseleler:

 

1. Kişinin [ölen kişinin cinsiyeti ne olursa olsun Arapça müzekker / erkek sigası olan] "şahıs" veya "ölü" kelimelerini kastederek duadaki zamirleri erkek zamiri gibi okumasında veya [Arapça müennes / dişi sigası olan] "cenaze" kelimesini kastederek dişi zamiri gibi okunmasında bir sakınca yoktur.

 

2. Kişi, erkek ve kadın cenazelerden oluşan bir grubun cenaze namazını kılacak olduğunda buna uygun zamirler zikreder.

 

Küçük çocuğun cenaze namazında ne okunacağı konusu birazdan gelecektir.

 

3. Yukarıda [a maddesinde] geçen duadan önce şu duayı okumak menduptur:

 

Allahümmeğfir li hayyina ve meyyitina ve şahidina ve gaibina ve sağirina ve kebirina ve zekerina ve ünsana. Allahümme men ahyeytehu minna fe ahyihi ale'I-İslam ve men teveffeytehu minna feteveffehu ale'l-iman. 

 

Bu hadisi Ebu Davud, Tirmizi ve diğerleri rivayet etmişlerdir.(Ebu Davud, Cenaiz, 3201; Tirmizi, Cenaiz, 1024; Nesai, Cenaiz, 1985; ibn Mace, Cenaiz, 1498)

 

Tirmizi dışındaki hadisçiler 'fillahümme id tahrimnd ecrahU ve Id teftinnd ba'dehU" ifadesini de eklemişlerdir.(Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6, 71; Taberani, Mu'cemü'l-kebir, 12, 60)

 

Bu duanın diğerinden daha önce okunmasının sebebi Müslim'in rivayet ettiği hadisin lafzıdır. Ayrıca diğer duanın aksine bu dua ölü için [doğrudan] duayı içermektedir. Diğerinin bir kısmı mana ile bir kısmı ise lafızIa rivayet edilmiştir.

 

Bu iki duayı birlikte okuma konusunda el-Muharrer ve eş-Şerhu's-sağir de Nevevi gibidir. Nevevi er-Ravda ve el-Mecmu'da temas etmemiştir.

 

D. KÜÇÜK ÇOCUĞUN CENAzE NAMAZINDA OKUNACAK DUA

 

Kişinin -ergenlik çağına ulaşmamış olan- küçük erkek veya kız çocuğu cenazesinde [bir önceki maddede zikredilen dua ile birlikte] şöyle demesi menduptur:

 

Allahümmec'alhu faratan li ebeveyhi ve selefen ve zühran ve izaten ve'tibaren ve şefian ve sakil bihi mevazınehüma ve efriğissabra ala kulubihima.

 

Bu duanın açıklaması şöyledir:

 

Allah'ım! -gerek erkek gerekse kız olsun- bunu ana-babası için bir öncü kıl, yani ana-babasının ahiretteki maslahatlarını hazırlamak üzere önden giden bir öncü, selef, hazine, mev'ize [veya vaiz], ibret ve şefaatçi kıl. Onun vesilesiyle ana-babasının terazilerini ağırlaştır, kalplerine sabır yağdır.

 

Duruma uygun olan bir dua olduğu için bunun okunması menduptur. Nevevi el-Mecmu, er-Ravda ve Aslü'r-Ravda'da buna şu ifadeleri de eklemiştir:

 

''Allahümme la teftinna ba'dehu ve la tahrimna ecrahu"

 

Ölü dişi olursa zamirler de müennes yapılır. Çift cinsiyetli şahıs için dua okurken yukarıda belirttiğimiz ifadeler kullanılır.

 

[*] - Küçük kız ve erkek çocuk için dua yapılacağına dair delil Muğıre'nin rivayet ettiği hadiste yer alan şu ifadedir: Düşük olan çocuk için cenaze namazı kılınır, ana-babasının afiyette olması ve merhamet edilmesi için dua edilir. (Ebu Davud, Cenaiz, 3180; Tirmizi, Cenaiz, 1031; Nesai, Cenaiz, 1947)

 

Çocuk için yukarıda geçen duayı yapmak yeterlidir. Bu, alimlerin "duanın yalnızca ölü için yapılmış olması şarttır" şeklindeki ifadeleri ile çelişmez: Çünkü bu konu ile ilgili özel bir nas bulunmaktadır. Ancak kişi yalnızca ölen için dua etse bu yeterlidir.

 

Buluğa yaklaşmış çocuğun [mürahik'in] buluğa erişip erişmediğinde tereddüt hasıl olursa ihtiyata uygun olan davranış onun için bu duanın yapılması, üçüncü tekbirden sonra da ona özel dua yapılmasıdır.

 

İsnevi şöyle demiştir: Alimlerin belirttiği bu duanın okunması; ana-babası hayatta iken ölen çocuk için de böyle olmayan çocuk için de eşittir.

 

Zerkeşi şöyle demiştir: Bu dua, ana-baba Müslüman ve hayatta ise okunur. Şayet böyle olmazsa hale uygun olan bir dua yapılır.

 

ZerkeşI'nin bu görüşü [İsnevı'nin görüşünden] daha uygundur. Ezrai şöyle demiştir.

[Ölen çocuğun ana-babasının] Müslüman olup olmadığı bilinmese yaygın durum ve içinde bulunulan ülkenin İslam ülkesi olması dikkate alınarak Müslümanlara uygulanan hükümler uygulanır.

 

Evla olan, özellikle de kafirlerin çoğunlukta bulunduğu bir bölgede bu şekildeki bir çocuk için dua ederken "şayet ana-babası Müslüman ise" şeklinde bir kayıtla duayı okumaktır.

 

Küçük çocuklar, esir edilen anne-babalarına bağlı kabul edildiğinden bu şekildeki küçük kız ve erkek çocuğu öldüğünde onların bağışlanması için ve ana-babalarına şefaat etmeleri için dua etmek haram olur.

 

Ana-babadan birinin Müslüman olduğu, diğerinin kafir olduğu bilinse veya şüphe edilse, -yukarıda geçen açıklamalardan- bunun hükmünün ne olacağı kapalı değildir.

 

 

E. DÖRDÜNCÜ TEKBİRDEN SONRA OKUNACAK DUA

 

Dördüncü tekbirden sonra şu duayı okumak menduptur: Allahümme la tahrimna ecrahu ve la teftinna ba'dehu "Allah'ım bizi onun ecrinden mahrum bırakma": Yani bizi ona dua etme ecrinden veya onun musibetinin ecrinden mahrum bırakma demektir. Çünkü Müslümanlar, başlarına gelen musibetler konusunda tek bir kişi gibidirler.

 

"Bizi onun ölümünden sonra fitneye düşürme": Yani günahlarla imtihan etmek suretiyle fitneye düşürme.

 

Bazıları -ki Şeyh Ebu İshak eş-Şirazi de et-Tenbih adlı eserinde bunu yapmıştzr- bu duaya şunu da eklemiştir: "Vağfir fena ve lehu".

 

Dördüncü tekbirden sonra duayı uzatmak sünnettir; çünkü erRavda'da belirtildiği üzere Nebi (s.a.v.) bunu yapmıştır. (Müstedrek, Cenaiz, 1 360. Hakim bu hadisin sahih olduğunu söylemiştir.)

 

Kişi [duayı uzattığı takdirde] ölünün bedeninin değişime uğrayacağından veya sünnetlere riayet etmesi halinde bedeninde bir yarıImanın meydana geleceğinden korkarsa -Ezrai'nin dediği üzere- kıyasa uygun olan yalnızca rükünlerle yetinmektir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

3. CENAZE NAMAZINDA İMAMDAN GERİDE KALMA