MUĞNİ’L-MUHTAC

CENAZE NAMAZI

 

3. CENAZE NAMAZINDA İMAMDAN GERİDE KALMA

 

İmama uyan kişi özürsüz olarak imamdan geri kalır da imam diğer tekbire geçinceye kadar tekbir getirmezse namazı batıl olur.

 

Cenaze namazında imama uyan kişi özürsüz yere tekbirde imamdan geride kalır ve imam diğer tekbiri getirinceye veya ona başla yıncaya kadar tekbir almazsa namazı bozulur. Çünkü cenaze namazında imama uyma ancak tekbirlerle belirli olur, tekbirlerde imamdan geri kalma -tıpkı diğer namazlarda imamdan bir rekat geride kalmada olduğu gibi- aşırı derecede geri kalma kabul edilir.

 

Nevevi'nin "imam tekbir getirinceye kadar" ifadesi şu anlamı çağrıştırmaktadır: "Kişi dördüncü tekbirde imam selam verinceye kadar imamdan geri kalsa ve imam selam verse namazı bozulmaz". Bu doğrudur, çünkü -diğer tekbirlerin aksine- dördüncü tekbirden sonra okunması gereken bir zikir bulunmamaktadır. Bu, -önceki durumun aksine- imamdan bir rekat geride kalmaya benzememektedir. Et-Temyiz adlı eserde ise buna muhalif olarak söz konusu durumda namazın bozulacağı açık olarak belirtilmiştir.

 

Kişinin [imamdan geride kalmasında Fatiha ve diğer duaları] yavaş okuma veya unutma gibi bir özür söz konusu ise, imamdan yalnızca bir tekbir geride kalması halinde namazı bozulmaz. İmamların sözünden anlaşıldığına göre bu durumda iki tekbir geride kalması halinde namaz bozulur.

 

İmamdan daha önce namazı kılmak da kuşkusuz hüküm açısından imamdan geride kalma gibidir. Bazıları bunun namaza bir zararının olmadığını söylemişlerse de "namazın rükünlerinin tertibe uygun yapılması" konusunda geçtiği üzere bu [imama muhalefet bakımından diğerinden] daha öte bir durumdur.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

4. CENAZE NAMAZINA SONRADAN YETİŞEN KİŞİNİN DURUMU