MUĞNİ’L-MUHTAC

CUMA NAMAZI

 

HUTBE SONRASI

 

İmam hutbeyi bitirince müezzin kamet getirmeye başlar. imam müezzinin kameti bitirmesine kadar mihraba ulaşmak için acele eder.

 

imam Cuma namazının birinci rekatında Cuma suresini, ikinci rekatında da münafikun suresini açıktan okur.

 

imam hutbeyi bitirince müezzin kamet getirmeye başlar. Müezzinin kameti bitirmesine kadar imam mihraba ulaşmak için acele eder. Bunların tümü -el-Mecmu'da belirtildiği gibi- müstehaptır. Böylece hutbe ve namazın peşpeşe kılınması gerçekleştirilmiş ve cemaat için hafifletme yapılmış olur.

 

imamın Cuma namazında fatiha' dan sonra birinci rekatta Cuma suresinin tamamını, ikinci rekatta fatiha' dan sonra münafikun suresinin tamamını okuması menduptur. Bu konuda Müslim' den rivayet edilmiş bir hadis bulunmaktadır. (Müslim, Cuma, 2024)

 

İmam ilk rekatta Cuma suresini okumazsa ikinci rekatta -ikinci rekatın birinciden daha uzun sürmesine yol açsa bile- bu sureyi münafikun suresiyle birlikte okur.

 

İmam ilk rekatta Cuma suresini Münafikun suresiyle birlikte okursa ikinci rekatta da okur.

 

[*] - Rivayete göre; Nebi (s.a.v.) Cuma namazında A'Ia ve Gaşiye surelerini okurdu.(Müslim, Cuma, 2025; Ebu Davud, Salat, 1122; Tirmizi, Salat, 533; Nesai, Cuma, 1423)

 

Nevevi er-Ravda'da şöyle demiştir: Nebi (s.a.v.) bazen Cuma ve Münafiklın surelerini bazen de A'la ve Gaşiye surelerini okurdu.

 

Bu ikisi de sünnettir. Bu surelerin bir bölümünü okumak, başka surelerin o kadar miktarını okumaktan daha faziletlidir. Ancak okunan diğer ayetler -ayetel-kürsı gibi- Allah'a övgü içeriyorsa o zaman diğeri daha faziletli olur. Bunu İzz b. Abdüsselam söylemiştir.

 

Cuma namazında kıraatin açıktan olmasının sünnet olduğu konusunda icma vardır. (İcma)

Bu, Nevevi'nin herhangi bir uyarıda bulunmaksızın el-Muharrer metnine kendiliğinden eklediği bir fazlalıktır.

 

Cuma namazına sonradan yetişen kişinin - eş-Şamil ve el-Bahr yazarlarının Şafii'nin ifadesi olarak aktardıklarına göre- kendisinin ikinci rekatında kıraati açıktan yapması müstehaptır.

 

Hutbedeki bidatlardan •biri de hutbede şiir okumaktır. Bunu İzz b. Abdüsselam söylemiştir.

 

Kamuli şöyle demiştir: Çirkin bidatlardan biri de insanların çoğunun ramazan ayının son cumasında hutbe esnasında "koruyucu" [hafaiz] adını verdikleri yapraklara yazı yazmalarıdır. Çünkü bu onların hutbeyi dinlemesi, öğüt alması, Allah'ı zikretmesi ve dua etmesini engelleyip onları başka şeyle meşgul etmektedir; oysa bu vakit en üstün vakitlerdendir. Hiçbir anlamı olmayan aslehun vb. kelimeleri yazmak da böyle bidatlardandır. Bunlar sahih olmayan bir şeyi gösteriyor da olabilir. İlim ehlinden herhangi birinin böyle bir şey yaptığı nakletmemiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A. CUMA GÜNÜ GUSLETMEK