MUĞNİ’L-MUHTAC

CUMA NAMAZI / SÜNNET GUSÜL

 

A. CUMA GÜNÜ GUSLETMEK

 

Cumaya gelecek olan kişinin gusletmesi sünnettir.

 

Bir görüşe göre [Cuma günü] herkesin gusletmesi sünnettir.

 

Guslün vakti fecirden başlar. Cumaya gitmeye yakın gusletmek daha faziletlidir. Şayet gusledemezse daha doğru görüşe göre teyemmüm yapar.

 

A. CUMA GÜNÜ GUSLETMENİN HÜKMÜ

 

Cuma namazı kılması farz olmasa bile cumaya gitmek isteyen kimsenin gusletmesi sünnettir.

 

[*] - Bunun delili şu hadistir: Biriniz cumaya geleceğinde gusletsin. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, Il, 55; Muvatta, Cuma, 234)

 

[*] - Ayrıca Beyhaki' nin sahih senetle rivayet ettiği bir hadis şöyledir: Erkek ve kadınlardan cumaya gelecek olanlar gusletsin. Cumaya gelmeyecek olanın gusletmesi gerekmez. (Beyhaki, Taharet, I, 293)

 

Bir görüşe göre -tıpkı bayramda olduğu gibi- Cuma namazına gitsin yahut gitmesin herkesin gusletmesi sünnettir.

 

İlk görüşe göre Cuma ile bayram arasında şu fark vardır: Bayram günü gusletmenin amacı süslenmek ve mutluluğunu dışarı yansıtmaktır. Cuma günü gusletmenin amacı ise temizlenmek ve insanları rahatsız etmemektir. Bunun benzeri "süslenme" konusunda gelecektir.

 

[*] - Şöyle bir rivayet söz konusudur: Cuma guslü, ihtilam olan [yani ergenlik çağına ulaşan] herkese gereklidir. (Buhari, Azan, 857; Müslim, Cuma, 1954)

 

[*] - Bir başka rivayet şöyledir: Yedi günde bir gün yıkanması her Müslüman üzerine haktır [gereklidir]

Nesai' de şu fazlalık da yer almaktadır: "O gün de Cumadır". (Buhari, Cuma, 896; Müs!im, Cuma, 1960; Nesai, Cuma, 1377)

 

Bu, Cuma namazının beş vakit farz namazdan ayrıldığı bir konudur.

 

Yukarıda geçen hadislerde gusül emredildiği halde bunun farz olmadığını şu hadislerden anlıyoruz: Cuma günü abdest alan [sünnete uygun bir iş yapmıştır.] ne güzel bir iş yapmıştır, gusledene gelince gusletmek [elbette] daha üstündür. (Tirmizi, Salat, 497)

 

> Kim güzelce abdest alarak Cuma namazına gider ve imama yakın oturup sessiz durarak onu dinlerse o Cuma ile diğer Cuma arası -üç gün fazlalıkla birlikte- affedilir. (Müslim, Cuma, 1985; Ebu Davud, Salat, 1050)

 

[*] - Buhari ve Müslim şu hadisi rivayet etmiştir: Hz. Osman, Hz. Ömer hutbe verirken camiye girdi. Hz. Ömer "bazı adamlar niye ezanı duydukları halde camiye geç geliyorlar?" diye sordu. Hz. Osman "Ey Müminlerin emiril Ezanı duyar duymaz hiç vakit kaybetmeden abdest aldım ve geldim" dedi. Hz. Ömer şöyle dedi: "Bir de abdest alıp mı geldin? Sen Resulullah (s.a.v.)'ın "Biriniz Cuma namazına gittiğinde gusletsin" dediğini işitmedin mi?

 

B. CUMA GÜNÜ GUSLETMEYE HANGİ VAKİTTE BAŞLANABİLİR?

 

Cuma günü yapılacak guslün başlama anı fecr-i sadıktır. Çünkü "Cuma günü gusledip ilk saatte cumaya giden kimse ... " hadisinde olduğu gibi gusülle ilgili rivayet cuma gününe bağlanmıştır.(Buhari, Cuma, 881; Müslim, Cuma, 1961; Ebu Davud, Taharet, 351)

Bu vakitten önce yapılan gusül [Cuma günü yapılan sünnet gusül için] yeterli değildir.

 

Bir görüşe göre bunun vakti, -tıpkı bayram için gusletmede olduğu gibi- gece yarısından sonradır.

 

Oysa bayram ile Cuma guslü arasında açık bir fark vardır; çünkü geceleyin yapılan guslün etkisi, aradaki zaman farkı kısa olduğundan bayram namazına kadar devam eder. Ayrıca bayram guslünü geceleyin yapmak caiz olmasaydı [fecirden sonra gusül yapıldığında] namazın vakti sıkışır, bayram namazı ilk vaktinde kılınmazdı.

 

Metindeki bu ifadenin amacı, Cuma günü gusletmenin fecirden sonra sünnet olduğunu belirtmektir.

 

C. CUMA GÜNÜ GUSLETMENİN FAZİLETLİ OLDUĞU VAKİT

 

Cuma günü, Cuma namazına gitmeye yakın gusletmek daha faziletlidir; çünkü bu kötü kokuyu giderme gibi yıkanma amacını gerçekleştirmede daha etkilidir.

 

Gusletmek ve Cumaya erken gitmek seçenekleri birbiri ile çelişse, -Zerkeşi'nin dediği gibi- gusletmek daha iyidir. Çünkü guslün farz olduğu konusunda görüşler bile bulunmaktadır.

 

Bir görüşe göre kişinin bedeninde kötü kokular [ve pislikler] varsa yıkanması daha iyi, aksi takdirde namaza erken gitmesi daha iyidir.

 

D. CUMA İÇİN GUSLEDEN KİŞİNİN ABDESTİNİN BOZULMASI VEYA CÜNÜP OLMASI

 

Cuma için yapılan gusülden sonra abdestin bozulması guslü geçersiz kılmaz, kişi abdest alarak namaza gider. Yine Cuma guslünü, daha sonra meydana gelen cünüplük de bozmaz, kişi gusleder.

 

Daha doğru görüşe göre bir özür olmaksızın Cuma günü gusletmeyi terk etmek mekruhtur.

 

E. CUMA GÜNÜ GUSLEDEMEYECEK DURUMDA OLAN KİŞİNİN TEYEMMÜM YAPMASI

 

Kişi suyu kullanamayacak durumda olsa, örneğin abdest aldıktan sonra suyu kalmasa veya abdest organları dışındaki organlarında yara bulunsa [Cuma guslü yerine geçmek üzere teyemmüm yapabilir mi? Bu konuda iki görüş vardır]

 

[Birinci görüş]

 

Daha doğru olan görüşe göre gusül niyetiyle teyemmüm yapar.Diğer gusüllerde olduğu gibi- guslün faziletini elde etmek amacıyla teyemmüm yaparken Cuma guslüne niyet eder.

 

[İkinci görüş]

 

Teyemmüm yapamaz; çünkü Cuma günü gusletmenin amacı temizlenmek ve bedendeki kötü kokuları gidermektir. Teyemmüm bu amacı gerçekleştirmez.

 

Bu ikincisi, İmam Cüveyni'nin bir ihtimalolarak zikrettiği, Gazali'nin ise bir görüş olarak kabul ettiği bir hükümdür.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

B. DİĞER SÜNNET GUSÜLLER