MUĞNİ’L-MUHTAC

HAC-UMRE / İHRAM - TAVAF

 

1. TAVAFIN BİTİRİLMESİ

 

Bu bölümde tavafın nasıl bitirileceği ve sa'yin nasıl yapılacağı konusu ele alınmaktadır.

 

Kişi tavafını ve iki rekatlık tavaf namazını bitirince dönüp hacerü'lesvedi istilam etmesi menduptur. Burada gerek kadın gerekse çift cinsiyetli şahıs şartlarına dikkat eder.

 

el-Minhac metnindeki "iki rekatlık tavaf namazını bitirince" ifadesi el-Muharrer'de bulunmayan bir fazlalıktır.

 

Yukarıdaki hükmün gerekçesi Müslim'de yer alan hadistir.(Müslim, Hac, 3066)

 

Ayrıca böyle yaparak tavafı başladığı şekilde bitirmiş olur.

 

Nevevi'nin yalnızca "hacerü'l-esved'i istilam etmek" ifadesiyle yetinmesi "hacerü'l-esvedin öpülmesi ve üzerine secde yapılmasının sünnet olmadığı" gibi bir anlamı gerektirmektedir. İsnevi şöyle demiştir: Şayet durum böyleyse bunun sebebi sa'ye çabuk bir şekilde geçebilmek içindir.

 

Ebu't-Tayyib ve ez-Zehair yazarı hacerü'l-esved'in öpüleceğini açık olarak belirtmişlerdir. Buna üzerine secde edilmesi de dahildir.

 

Ezrai şöyle demiştir: "Zahir olan görüşe göre bu, üzerinde ittifak olan bir şeydir. Alimler, tavafın başında konuyu açıkladıklarından burada yalnızca istilarnı zikretmekle yetinmişlerdir."

 

Zahir olan da budur.

 

Nevevi el-Mecmu'da şöyle demiştir: Maverdl'nin "kişi istilamdan sonra mültezerne ve altın oluğa gelir ve dua eder" görüşü şazdır.

 

Daha sonra kişinin sa'y yapmak üzere Safa kapısından çıkması menduptur. Burası Kabe'nin Yemen tarafındaki iki köşesinin arasındaki duvarın karşısında yer alan kapıdıf.

Bunun delili Müslim'in rivayet ettiği hadistir. (Müslim, Hac, 3068)

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

2. SA'YİN ŞARTLARI