MUĞNİ’L-MUHTAC

HAC-UMRE / İHRAM - TAVAF

 

2. SA'YİN ŞARTLARI

 

A. SAFA'DAN BAŞLAMAK MERVE'DE BİTİRMEK

B. YEDİ TUR YAPMAK

C. RÜKÜN OLAN TAVAFTAN VEYA KUDÜM TAVAFlNDAN SONRA SA'Y YAPMAK

 

A. SAFA'DAN BAŞLAMAK MERVE'DE BİTİRMEK

 

Sa'yin birinci şartı Safa'dan başlamaktırynı Bununla kastedilen Ebu Kubeys tepesinin köşesidir. Kişi sa' yi birinci, üçüncü, beşinci ve yedinci turda Merve'de bitirir. Sa'yin ikinci, dördüncü ve altıncı turlarında Merve' den başlayıp Safa' da bitirir.

 

Kişi bunun tersini yaparsa birincisi sayılmaz; çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) Safa'dan başlamış ve şöyle buyurmuştur:

 

O Allah'ın başladığı şeyle başlayın. (Müslim, Hac, 2941; Nesai, Hac, 2961. Nesai bu hadisi müslimin şartına uygun bir senetle rivayet etmiştir)

 

Bundan tertibe riayetin şart olduğu anlaşılmaktadır. Kişi beşinci turu yapmazsa yedinciyi beşinci kabul eder ve bundan sonra altıncı ve yedinci turu yapar.

 

Sa'yin turları arasında tıpkı tavafta olduğu gibi peşpeşe olması şart değildir. Hatta bunun peşpeşe olmaması daha önceliklidir.

 

 

B. YEDİ TUR YAPMAK

 

Sa'yin ikinci şartı yedi tur yapmaktır. Bunun delili Buhari ve Müslim'in rivayet ettiği hadistir.(Buhari, Hac, 1645)

Safa'dan Merve'ye gidiş bir tur, Merve'den Safa'ya dönüş de bir turdur. Çünkü Müslim'in rivayet ettiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) sa'ye Safa'dan başlayıp Merve'de bitirmiştir. (Müslim, Hac, 3068)

 

Zayıf bir görüşe göre ise -tıpkı başı meshetmede olduğu gibigidiş-dönüş bir turdur. Bu görüş, "şayet böyle olsaydı sa'yin Safa' da bitmesi gerekirdi. Oysa bu, rivayette yer alan uygulamaya aykırıdır" .

 

Kişinin her bir defada gidilecek mesafeyi tam olarak katetmesi şarttır. Bunun için ayak topuğu geldiği yerin köküne yapışır, ayak parmaklarının baş taraflarını da gittiği yere doğru yapıştırır. Binekli olan kişi bineğinin ayağını gideceği yere iyice yapıştırır.

 

El-Mecmu'da şöyle demiştir: Bazı basamaklar sonradan yapıldığı için kişi bu basamakların gerisinde kalmaktan uzak durmalıdır. Aksi takdirde bu sahih olmaz. Kişi, mesafeyi tam olarak katettiğinden emin olmak için üstteki basamaklara tırmanmalıdır.

 

Bu ifadeden şu sonuç çıkar: "Binekli kişi üstteki basamağa tırmanmadıkça sa'yi sahih olmaz".

 

Kişi sa'y yapılan yerden mescid içindeki veya dışındaki başka bir yola sapsa ve ikinci defa Safa'dan başlasa -el-Mecmu ve Ziyadetü'r-Ravda'da sahih olarak belirtilen görüşe göre- bu tur hesaba katılmaz.

 

İzz b. Abdüsselam şöyle demiştir: Merve, Safa'dan daha faziletlidir; çünkü hacı Merve'ye dört defa Safa'ya üç defa uğramaktadır. Safa' dan sa' ye başlamak da Merve'ye dönmeye vesiledir. Tavaf, vakfe de dahil haccın bütün rükünlerinden daha faziletlidir.

 

Zerkeşi şöyle demiştir: Bu, itiraza açık bir görüştür. Aksine "Hac, Arafattır" hadisi sebebiyle vakfe en faziletli rükündür. (Ebu Davud, 1949; Tirmizi, Hac, 889; Nesai, 3016; İbn Mace, 3015)

 

Bu yüzden hac ancak vakfeyi kaçırmakla kaçırılır. Vakfe esnasında günahların affedilmesi ile ilgili olduğu kadar hiçbir konuda rivayet gelmemiştir. Kesinlikle doğru olan şey, Arafat vakfesinin haccın en önemli rüknü olduğudur.

 

Bu görüş şöyle reddedilmiştir: "Önceki görüş [yani İzz b. Abdüsselam'ın görüşü] daha doğrudur. Çünkü alimlerirniz tavafın kendi başına bir ibadet olduğunu, vakfenin ise böyle olmadığını belirtmişlerdir" .

 

 

C. RÜKÜN OLAN TAVAFTAN VEYA KUDÜM TAVAFlNDAN SONRA SA'Y YAPMAK

 

1. Sa'y'in üçüncü şartı sa'yin rükün olan tavaftan veya kudüm tavafından sonra yapılmasıdır. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.)'in böyle yaptığı rivayet edilmiştir. Maverdı bu konuda icma bulunduğunu nakletmiştir.

 

2. "Rükün olan tavaftan veya kudüm tavafından sonra" ifadesi veda tavafını ve nafile tavafı dışarıda bırakmaktadır.

 

Veda tavafından sonra sa'y yapılmaması, -eş-Şerhu'l-kebir ve er-Ravda'da belirtildiğine göre- ondan sonra sa'y yapmanın düşünülememesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü bundan sonra sa'y yapılırsa, yapılan tavaf veda tavafı olmamış olur. Ancak sa'y yapmadan önce namazların kısaltılabileceği kadar bir mesafeye ulaşırsa -sonraki alimlerden biri şöyle demiştir-: Bunun dikkate alınması mendup olur. Bazıları ise bunun dikkate alınmasının farz olduğunu söylemiştir. Bu görüş şuna dayalıdır: Mekke' den çıkmayı isteyen kişi ihramlı olsa bile veda tavafı yapması istenir. Hocamız Zekeriya el-Ensarl'nin belirttiği üzere nakle de uygun olan en yerinde görüş buna yakın olan görüştür. Çünkü [veda tavafı derken] kastedilen -Ram ve Nevevi'nin ifadelerinden açıkça anlaşıldığı üzere- hacca ilişkin fiillerin bitirilmesinden sonra yapılan meşru veda tavafıdır.

 

Nafile tavaftan sonra sa'y yapılamamasına gelince; Mekke'li olan kişi Mekke' den hac için ihrama girdikten sonra nafile tavaf yapsa ve daha sonra sa'y yapmak istese -el-Mecmü' da açık olarak ifade edildiğine göre- bu yeterli olmaz.

 

3. Sa'y ile kudüm tavafı arasma uzun bir zaman girmiş olsa bile Arafat vakfesinin girmemesi gerekir. Şayet Arafat vakfesini yaparsa sa'yi ancak irada tavarmdan sonra yapabilir; çünkü rarz olan tavafm vakti girmiştir. O anda sa'y yapması caiz değildir; çünkü araya vakrenin girmesiyle tabi olma durumu ortadan kalkmıştır. Belirtilen nitelik yalnızca kudüm tavarmda bir kayıt olarak getirilmiştir.

 

4. Kudüm tavarmdan sonra sa'y yapan kişi yeniden sa'y yapmaz; yani -el-Muharrer' de belirtildiği üzere- irada tavarmdan sonra tekrar sa'y yapması sünnet değildir. Çünkü böyle bir şey rivayetlerde yer almamaktadır. Ayrıca sa'y -tıpkı vakfe gibi- tek başma bir ibadet değildir. Tavaf ise böyle olmayıp tek başma tavar yaparak ibadet yapılabilir.

 

Kişi sa'yi yeniden yaparsa "evla olana aykırı" davranmış olur. Bir görüşe göre bu mekruhtur. Bir görüşe göre ise sa'yi tekrarlamak sünnettir. Arafatta ergenlik çağma ulaşan çocuğun sa'yi tekrarlaması rarzdır. Kölenin [Arafat'ta] azat edilmesi de çocuğun ergenlik çağma ulaşması gibidir.

 

5. Kıran haccı yapan kişi için; önceki ve sonraki alimlerden iki tavar ve iki sa'yi rarz kabul edenlerin görüş ayrılığmdan kurtulmak için iki sa'y ve iki tavaf yapmak sünnettir. Ezrai bunu kendi görüşü olarak belirtmiştir. Bu, yerinde bir görüştür.

 

6. Kudüm tavafmdan sonra mı yoksa irada tavarmdan sonra mı sa'y yapmak daha faziletlidir? Nevevi'nin el-Menasikü'l-kübra adlı kitabmdaki ifadeden nk anda anlaşıldığma göre kudüm tavarmdan sonra sa'y yapmak daha faziletlidir. Nevevi bunu muhtasarında da zikretmiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

3. SA'YİN MÜSTEHAPLARI

A. SAFA VE MERVE TEPELERİ NE TIRMANMAK - B. SAFA VE MERVE TEPESİNE TlRMANDIKTAN SONRA DUA OKUMAK - C. SA'YİN BAŞINDA VE SONUNDA YAVAŞ, ORTASINDA HIZLICA YÜRÜMEK