MUĞNİ’L-MUHTAC

NİKAH RÜKÜNLERİ / VELAYET

 

VELAYET VE GEREKLİLİĞİ

 

Nevevi, daha sonra nikah akdinin dördüncü ve beşinci rükünlerini ele almıştır ki bunlar da "koca" ve "veli" yahut bunların yerini tutan kimselerdir. Nevevi bu konuyu "fasıl" başlığı altında şu şekilde ele almıştır:

 

Bir kadın izinli [veya izinsiz] olarak kendisi evlenemeyeceği gibi vekalet yoluyla başkasını da evlendiremez, hiç kimse adına nikahı kabul edemez.

 

Velayetin gerekliliği

 

148. Kadın gerek izinli gerekse izinsiz olarak hiçbir şekilde nikah akdini; ister kapta bulunma ister kabulde bulunma şeklinde olsun kendi başına yapamaz. Çünkü kadının böyle bir şeye girmesi adab-ı muaşeret kurallarına aykırıdır. Zira kadından haya sahibi olması ve böyle şeyleri asla zikretmemesi talep edilmiştir. Yüce Allah, "erkekler, kadınlar üzerinde hakim durumdadırlar." [Nisa, 34] buyurmuştur. İmam Şafii, "onların eşleriyle evlenmelerine engelolmayın" [Bakara, 232] ayetinin, nikahta velinin dikkate alınması gerektiği konusundaki en açık delilolduğunu söylemiştir. Veli dikkate alınmıyor

olsaydı onun nikahı engellemesinin bir anlamı kalmazdı.

 

Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.v.) de "velisiz nikah olmaz" buyurmuştur. (Müsnedü'ş-Şafii, 2, 11)

 

İbn Mace şu hadisi rivayet etmiştir: "Bir kadın başka bir kadını evlendiremeyeceği gibi kendisi de evlenemez. "(İbn Mace, Nikah, 1882; Darekutni, Nikah, 3, 227. (Darekutnı, bu hadisin, Buhari ve Müslim'in şartlarına uygun olduğunu söylemiştir.)

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

VELİSİ OLMAYAN KADIN'IN EVLENDİRİLMESİ