MUĞNİ’L-MUHTAC

NİKAH RÜKÜNLERİ / VELAYET

 

VELİ'NİN NİKAH İKRARINDA BULUNMASI

 

Nevevi daha sonra bir kurala işaret etmiştir ki bu kural da şudur: "Bir tasarrufu gerçekleştirme yetkisine sahip olan kimse, genellikle o tasarrufu ikrar etme yetkisine de sahiptir. Buna sahip olmayan, ikrarda da bulunamaz."

 

Nevevi buna şu ifadesiyle işaret etmiştir: Veli, [velayeti altındaki kız için] kendi başına evlilik akdini yapabilme yetkisine sahip ise onun evlilik ikrarı da kabul edilir, aksi takdirde kabul edilmez.

 

159. Veli, velayeti altındaki kızı, iki adil şahidin huzurunda evlendirdiğini ikrar etse -baliğ ve akılolan kız bu konuda onun sözünü kabul etmese bile- [bakılır:]

 

> Şayet veli, ikrar anında bu nikah tasarrufunu tek başına gerçekleştirme yetkisine sahipse, yani zorla evlendirme yetkisi varsa ve koca da kıza denk ise onun ikrarı kabul edilir; çünkü -daha önce geçtiği üzere- tasarrufu gerçekleştirme yetkisine sahip olan kişi ikrar yetkisine de sahiptir.

 

> Kişi, zorlama yetkisi bulunmadığından, ikrar anında nikah akdini gerçekleştirebilme yetkisine sahip değilse o zaman onun nikaha dair ikrarı kabul edilmez; çünkü bu veli, kadının izni olmaksızın akdi gerçekleştiremez.

 

Not:  Benim yaptığım açıklama olmasa, Nevevi'nin ifadesinin kapsamına "tasarrufu tek başına yaptığı halde, ikrar anında tek başına hareket edemeyen veli" de girerdi. Örneğin velayet altındaki kadın dulolsa, veli onu bakire iken evlendirdiğini iddia etse, bu kişi nikah akdini tek başına yapma yetkisine sahip olmakla birlikte onun sözü kabul edilmez.

 

el-Muharrer'deki ifade şu şekildedir: "Veli, tasarrufu tek başına yapabiliyorsa onun nikah ikrarı kabul edilir."

 

Subki bunun, el-Minhac'dakinden daha güzelolduğunu söylemiştir; çünkü bunun anlamı veliyi ikrar anında bu nitelikle nitelemektir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

YETİŞKİN KIZIN NİKAH İKRARINDA BULUNMASI