Yedi Açıdan NAMAZ

 
 
 

Namazı Bozan Şeyler

 
 

S-Namazı bozan şeyler nelerdir ?

C-Namazı bozan şeyler, söz ve fiil (iş) olmak üzere iki bölümden oluşur.

S-Namazı bozan sözler nelerdir ?

C-Bir anlam taşısın veya taşımasın, namazla ilgisi olmayan ve en az iki harften oluşan sesler, ister dalgınlıkla, ister hata ile ister kasten olsun, namazı bozar.

Bir hastalıktan veya başına gelen musîbetten (felâketten) dolayı ah, vah ve uf gibi sesler çıkaran veya sesli ağlayan kişinin namazı bozulur.

Zorunluluk olmaksızın öksüren ve sesler çıkaran kişinin namazı bozulur.

Ancak, elinde olmaksızın öksüren, ağır hastalık nedeni ile inleyen ve Allah korkusu ile veya Cennet'i, Cehennem'i hatırlayarak seslice ağlayanların namazı bozulmaz.

Gözyaşı ve sessiz ağlama, hangi nedenle olursa olsun namazı bozmaz.

Namazda okunması meşrû olan Sübhânallah, Elhamdülillah gibi sözler, namaz dışı bir amaçla söylenirse namazı bozar.

Örneğin; Namaz kılarken, sevinçli bir haberi işiten kişi Elhamdülillah derse, önemli bir olayı işitince Sübhânallah, Allahü Ekber derse veya verilen selâmı seslice alırsa namazı bozulur.

Kendisini arayanlara karşı, namazda olduğunu bildirmek için seslice okursa veya Sübhânallah, Allahü Ekber derse namazı bozulmaz.

Cemaât ile namaz kılınırken, imam kıra'atte tutulursa, eğer yeteri miktarı okumuş ise hemen rükû'a gitmesi veya başka âyete geçmesi gerekir.

İmam başka âyete geçtikten veya rükû'a gittikten sonra cemaâtten biri imamın yanlışını söylerse o kişinin namazı bozulur. İmam başka ayete geçtikten sonra, o kişinin düzeltmesi ile önceki okuduğu yere dönerse, hem imamın ve hem de cemaâtin namazı bozulur.

Eğer imam takıldığı yerde duraklarsa, cemaâtten biri yanıldığı yeri söyleyebilir ve namazı bozulmaz.

Münferiden (tek başına) namaz kılmakta olan kişi, Kur'an okuyan bir kişinin yanlışını söylerse veya cemaatle namaz kılmakta olan bir kişi, tâbi olduğu imamın dışında başka birinin okumasını düzeltirse, namazı bozulur. İmam da kendisine tâbi olan cemaâtın dışında başka birinin sözü ile kıraatını düzeltirse, namazı bozulur.

İmam, fiilî bir yanlışlık yaparsa, meselâ ikinci rekâta kalkacağı yerde oturur veya dördüncü rekâtın sonunda oturacağı yerde ayağa kalkarsa, cemaâtten biri, Sübhânallah diye imamı uyarır. Bu uyarı kişinin kendi namazı ile ilgili olduğu için namazı bozulmaz.

S-Namazı bozan fiiller (işler) nelerdir ?

C-Namazda, amel-i kesîr (çok iş) namazı bozar.

Amel-i kesîr'in yorumunda fukahâ'nın çeşitli açıklamaları vardır. Anlaşılması ve uygulanması en kolay olanı şudur; Namazda iki el ile birlikte yapılan iş, takkeyi, baş örtüyü düzeltmek gibi amel-i kesîr'dir ve namazı bozar.

Bir elle yapılan iş, bir rükûn'da bir veya iki defa olursa ameli kalil'dir, mekruh olmakla birlikte namazı bozmaz. Bir rükûn'da üç defa tekrarlanırsa amel-i kesîr'dir, namazı bozar.

Vurma, el ile de olsa, bir defa da olsa namazı bozar. Namazda önüne gelen ve kendisini rahatsız eden çocuğuna bir tokat vuran kişinin namazı bozulur.

Safları düzeltmek veya geçenlere yol vermek için, göğüs kıbleden ayrılmaksızın sağ veya sol tarafa bir secde miktarı (yaklaşık bir adım) yanaşmak ve kıbleye doğru en fazla bir iki adım yürümek namazı bozmaz.

Bu hareketleri başkasının emri ile yaparsa, namazda Allah'tan başkasının emrini dinlediği için namazı bozulur.

Namazdan önce yenilen ve dişlerin arasında kalan nohut miktarı veya daha büyük bir şeyi yutmak, namazı bozar. Nohuttan küçük olursa namazı bozmaz.

Namazda iken susam tanesi kadar bir şeyi ağza alıp yutmak veya açıkta namaz kılarken ağzına damlayan yağmuru yutmak namazı bozar. Hastalık, yara, yanık, sargı ve alçı gibi özürlerden dolayı olmayıp, su bulamadığı için teyemmümle namaz kılmakta olan kişinin namazda su görmesi ile namazı bozulur. Ancak gördüğü suyun, abdestte yıkanması farz olan organlarını birer defa yıkamaya yeterli miktarda olması ve o sudan yararlanma imkanının bulunması şarttır.

Sabah namazında Ettehıyyâtü okunmadan önce güneş doğarsa namaz bozulur.

Bu namazın güneş doğduktan 40-45 dakika sonra yeniden kazâ edilmesi farz olur.

Geç kalan o günün ikindi namazının farzı kılınırken güneş batarsa, namaz bozulmaz. Çünkü, güneşin batışı ile meşrû bir vakit, yani akşam namazının vakti girmiştir. Meşrû bir vaktin girişi ile namaz bozulmaz.

Sabah namazında bunun aksi olmuştur. Meşrû namaz vakti çıkmış ve kerâhet vakti girmiştir.

Not: İkindi namazını zorunlu sebepler olmaksızın, güneşin batışına yakın bir zamana kadar ertelemek tahrîmen mekruhtur.

Namazda ve kabristanda gülenlere Allah gazâb eder. Namazda tebessüm, yani sessizce gülümseme namazı bozmaz. Kişi kendisi işitecek derece sesli gülerse, namazı bozulur. Yanındakiler işitecek derecede kahkaha ile gülerse, hem abdesti ve hem de namazı bozulur.