MİN HAC ANA SAYFA

 

ORUÇ

 

A. RAMAZAN ORUCU

 

B. ORUCUN ŞARTLARI.

1. Orucu Tutan İle İlgili Şartlar

Oruç tutan kişinin; müslüman ve akıllı olması, kadının gün bo­yunca hayız ve nifastan temiz bulunması şarttır. En sahih kavle göre, oruçlunun gün. boyunca uyuması orucuna bir zarar vermez. En zahir kavle göre, baygın olan kişi günün bitimine bir lahza kala ayıiırsa oruca zararı olmaz.

 

Her iki bayramın birinci günlerinde keza imam'm son kavline göre teşrik günlerinde (kurban bayramının 2. 3. ve 4. günlerinde) oruç tutmak caiz değildir.

 

Bir sebep yokken yevm-i şekde (şüpheli günde) nafile oruç tut­mak haramdır. Bir kimse şek gününde oruç tutarsa en sahih kavle göre caiz değildir. Ancak kişinin şüpheli günde kaza ve nezir orucu tutması mekruh değildir. Keza şüpheli gün, kişinin adet edinerek nâfîle olarak tuttuğu günlere rastlarsa o günde oruç tutması mek­ruh değildir.

 

Yevm-ı şek, insanlar rü'yet-i hilâlden bahsettikleri halde kim­senin görmediği veya çocuk, köle veya fasık gibi şahitliği kabul edil­meyen kimselerce ayın görüldüğü şaban ayının otuzuncu gününe denir. Şaban ayının otuzuncu günü gurup vaktinde hava ister açık isterse bulutlu olsun şüpheli gün için bir sebep teşkil etmez.

 

Vakit girer girmez acele ederek iftarı hurma ile, hurma yoksa su ile açmak; imsak vaktinin girdiği şüphesine düşmeyecek derece­de sahuru vaktin sonuna kadar geciktirmek, dili yalandan ve gıybet­ten ve nefsi şehvetten korumak sünnettir.

 

Fecir doğmadan önce cünüplükten yıkanmak, kupa vurdur­maktan ve öpmekten sakınmak, yemeği tatmaktan ve sade olan sakızı çiğnemekten sakınmak ve iftarı açarken şu duayı okumak sünnettir:

 

Oruçlunun Ramazan ayında çokça sadaka vermesi, Kur'an-ı Kerimi bol bol okuması, bilhassa ramazan'ın son on gününde itika-fa girmesi müstehabtır.

 

 

 

 

2. Orucun Vacib Olmasının Şartları

3. Fidye.

4. Oruç Kefareti

 

 

 

 

C. NAFİLE ORUÇLAR..

 

D. İTİKAF.