MİN HAC ANA SAYFA

 

ORUÇ

 

A. RAMAZAN ORUCU

 

B. ORUCUN ŞARTLARI.

1. Orucu Tutan İle İlgili Şartlar

2. Orucun Vacib Olmasının Şartları

3. Fidye.

4. Oruç Kefareti

Kefaret, ramazanda bir günlük orucu cinsel ilişki ile bozmakla vacib olur. Bu durumda kişi, oruçtan dolayı cinsel ilişkiyle günaha girmiş olmalıdır. Şu halde oruçlu olduğunu unutarak cinsel ilişki ile orucunu bozanın kefaret vermesi gerekmez. Ramazan orucundan başka bir orucu cinsel ilişki veya cinsel ilişkinden başka bir şey ile bozan kimsenin kefaret vermesi gerekmez. Sefer ruhsatı niyetiyle cinsel ilişkide bulunan kişinin kefaret vermesi gerekmez. Keza en sahih kavle göre, sefer ruhsatı niyeti olmadan orucunu açanın da kefaret vermesi gerekmez.

 

Bir kimse gecenin devam ettiğini zannederek cinsel ilişkide bulunduktan sonra fecrin doğduğu anlaşılırsa, kendisine kefaret ge­rekmez. Bir kimse unutarak bir şey yedikten sonra orucunun bozul­duğunu zannederek cinsel ilişkide bulunursa kendisine kefaret., lazım gelmez. En sahih kavle göre, orucu bozulsa da hüküm böyle­dir. Oruçlu olduğunu unutarak zina edene ve sefer ruhsatına sahip iken zina ederek orucunu bozana kefaret vacib olmaz.

 

Kefaret, sadece cinsel ilişkide bulunan erkeğe vacib olur. Bir kavle göre her ikisine (erkek ve kadına) bir kefaret vacib olur. Bir başka kavle göre ise kadına da ayrı bir kefaret vacib olur.

 

Yalnız başına hilâli görüp oruç tutan ve o günde cinsel ilişkide bulunan kişiye kefaret vacib olur. Ramazan ayında iki ayrı günde cinsel ilişkide bulunan kişinin iki kefaret vermesi gerekir.

 

Oruçlu kişi, cinsel ilişkide bulunduktan sonra sefere çıkarsa kefaret kalkmış olmaz. Keza mezhep aîimlerince kabul edilen riva­yete göre, oruçlu kişi cinsel ilişkide bulunduktan sonra hastalanırsa kefareti kalkmış olmaz. En sahih kavle göre, cinsel ilişkide bulunan erkeğe kefaretle birlikte bozduğu günü kaza etmesi de vacibtir.

 

Kefaret, mümin bir köleyi hürriyetine kavuşturmaktır. Bunu bulamayan kişi, art arda iki ay oruç tutar. İki ay oruç tutmaya gücü yetmeyen kişi altmış miskine yiyecek verir. Bu kefaretlerden hiç biri­ni yapamayan kimsenin en zahir kavle göre, kefaret zimmetinde borç olarak kalır. Muktedir olduğu vakit bu üç çeşitten birini yapar. En sa­hih kavle göre, şiddetli cinsel arzu sebebiyle iki ay oruç tutamayan kimse, oruç tutmaktan vazgeçerek bunun yerine altmış miskine yiye­cek verir. Fakir kişinin kefaretini aile efradına vermesi caiz değildir.

 

 

 

 

C. NAFİLE ORUÇLAR..

 

D. İTİKAF.