MİN HAC ANA SAYFA

 

FERAİZ (MİRAS HESABI)

 

A. GENEL BİLGİLER

 

B. MESELELERİN HALLERİ VE AVİL (YÜKSELME)

 

C. HİSSELERİN TASHİHİ (HİSSELERİ KESİRSİZ HALE GETİRMEK)

 

D. MÜNASAHAT (TERİKE TAKSİM EDİLMEDEN MİRASÇILARDAN BAZILARININ ÖLMESİ)

Bir Ölünün malı taksim edilmeden mirasçılarından biri ölür ve ilk ölüye mirasçı olanların dışında ikinci ölenin mirasçısı yoksa, mi­rasçıların birinci ve ikinci ölenden alacakları hisse miktarları eşit ise, ikinci vefat eden hiç yokmuş gibi kabul edilir ve mal mevcut mi­rasçılara taksim edilir. Bunun misali şudur: Bir kimse ölür de geride

 

bir erkek ve birkaç kız kardeşi mirasçı kalırsa veya birkaç erkek ço­cuk ile birkaç kız çocuk mirasçı kalırsa; daha mal taksim edilmeden de bazıları ölürse ikinci ölen taksimatta yokmuş gibi kabul edilir.

 

İkinci vefat edenin mirasçıları ister olsun ister olmasın, ilk ve­fat edene mirasçı olanların hisseleri değişik ise, önce ilk vefat ede­nin, sonra da ikinci vefat edenin meselesi tashih edilir. İkinci vefat edenin birinci meseleden aldığı hisse, ikinci vefat edenin meselesi gi­bi taksim edilebiliyorsa durum açıktır. Aynı şekilde taksim edilemi-yorsa ve birinci vefat edenden isabet eden hisse ile kendi meselesi arasında muvafakat varsa; ikinci meselenin vıflu, birinci meselenin tamamı ile çarpılır. Kendi hisseleri ile ikinci mesele arasında tevafuk yoksa, birinci meselenin aslı ikinci meselenin tümü ile çarpılır. Elde edilen sayı ile her iki meselenin tashihi yapılır. Sonra bir mirasçının birinci meseleden aldığı hisse, ikinci mesele ile çarpılan sayı ile çarpılır ve hissesi verilir. İkinci ölüden hisse alan varsa, alacağı his­se ikinci ölenin birinci meseleden aldığı hisse ile çarpılır. Eğer mese­le ile hissesi arasında tevafuk varsa, ikinci ölenin birinci meseleden aldığı hissenin vıfkı ile çarpılır.