MİN HAC ANA SAYFA

 

DÜŞMANLA SAVAŞ

 

 

A. GENEL BİLGİLER

 

B. CİZYE

Cizye akdi, imamın kafirlere: "Cizye vermek ve -ibadet dışın­da- islâm'ı hükümlere uymak şartı ile İslam diyarında kalmanızı ik­rar ediyorum." veya "İslam diyarında ikamet etmenize izin veriyo­rum." demesi ile gerçekleşir.

 

En sahih kavle göre, cizyenin miktarının tayin edilmesi şarttır. Allah'a ve Resulüne ve İslam'a yakışmayan şeyleri söylemekten sakınmalarını akitte zikretmek şart değildir. Cizye akdini belli bir süre için yapmak mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre sa­hih değildir. Karşı tarafın kabul lafzını söylemesi şarttır.

 

Bir kafir İslam diyarına girer de: "Allah'ın sözlerini dinlemek veya elçi olarak veya bir müslümandan eman alarak geldim." derse, sözü kabul edilir. Bir veçhe göre eman aldığına dair delil göstermesi lazımdır.

 

Cizye akdini imam veya naibinin yapması şarttır. Kafirler ciz­ye vermeyi talep ederlerse, imam veya naibi kabul etmelidir. Ancak zararından korkulan ajanın cizye verme talebi kabul edilmez.

 

Cizye akdi Yahudi, Hıristiyan ve Mecusi olanlarla yapılır. Din­leri nesh olmadan önce Yahudileşen veya Hıristiyanlaşanların ço­cukları ile de cizye akdi yapmak caizdir. Ne zaman Hıristiyan veya Yahudi olduklarından şüphe etsek bile hüküm böyledir. Keza Hz. İbrahim'in sahifelerine ve Hz. Davut'un Zebur'una göre amel ettiği­ni söyleyenler ile de cizye akdi yapmak caizdir.

 

Mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre, ana ve ba­basından biri kitap ehli, diğeri puta tapan kimse ile cizye akdi yapılabilir. Kadın, ersel, kölelik vasfı taşıyan, çocuk ve deli kimse ile cizye akdi yapılmaz.

 

Deliliği kesilen veya ayda bir saat kadar kısa bir süre devam eden kimseden cizye alınır. Delilik süresi çok ise-gün aşırı olması gi­bi- kendisinden cizye alınmaz. En sahih kavle göre, ayık olduğu gün­ler bir seneyi oluşturursa kendisinden cizye almak vacibtir.

 

Zımminin çocuğu buluğ çağına erer de cizye vermezse, emin ol­duğu yere gönderilir. Ancak cizye verirse kendisiyle yeni bir cizye akdi yapılır. Zayıf kavle göre, babasından alman cizye miktarı kadar kendisinden cizye alınır.

 

Mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre, kötürüm, çok yaşlı, kör, rahip ve ücretle çalışan kimseden cizye almak vacibtir. Çalışıp kazanmaktan aciz olan fakir, yıl sonunda fakir olduğu an­laşılırsa, zengin oluncaya kadar cizye zimmetinde kalır.

 

Hicaz vatandaşı olan kafirlerin tümü oradan çıkarılır. Hicaz bölgesi Mekke, Medine, Yemame ve köylerini kapsayan bölgedir. Zayıf kavle göre, ikamet yeri olmayanlar bu beldeler arasındaki uzun yollarda ikamet edebilirler.

 

Yasak olduğu bildiği halde imamdan izin almadan İslam di­yarına giren kafir, sınır dışı edilir ve kendisine ta'zir cezası verilir. İslam diyarına girmek için izin talep ederse, elçilik görevini ifa et­mek veya ihtiyaç duyduğumuz bir malı taşımak gibi müslümanlar için bir maslahat varsa kendisine izin verilir. Ticaret yapmak için izin ister ve buna büyük bir ihtiyaç yoksa kendisinden bir ücret al­mak suretiyle izin verilir. İzin verilmesi halinde ancak üç gün (giriş ve çıkış günleri hariç) ikamet edebilir. Fakat Mekke haremine gir­mesine izin ve-rilmez. Gelen kişi elçilik görevini ifa etmek üzere gel­mişse, imam veya naibi onu dinlemek üzere yanma giderler. Mek­ke'de hastalanırsa, ölüm korkusu olsa bile oradan nakledilir. Şayet ölürse orada defnedilmez, defnedilmişse kabri açılır ve hil bölgesi dışına çıkarılır. Hicaz bölgesinde Mekke dışındaki bir yerde hasta­lanır ve onu nakletmek çok meşakkatli ise, bulunduğu yerde bırakılır. Nakil işi çok meşakkatli değilse ülkesine gönderilir. Bulun­duğu yerde ölür ve onu nakletmek mahzurlu ise orada defnedilir.

 

 

 

C. HÜDNE (BARIŞ ANTLAŞMASI)