MİN HAC ANA SAYFA

 

HAC

 

A. HAC VE UMRENİN VACİB OLMASININ ŞARTLARI

 

B. Arafatta Vakfe Yapmak

 

C. Müzdelife'de Gecelemek

 

D. MİNA'DA GECELEMEK

Ziyaret tavafı yapan kimse Mina bölgesine döndüğü zaman bayramın ikinci ve üçüncü gecesini burada geceleyerek geçirir. Her gün üç cemrenin her birine yedi taş atar. Teşrikin ikinci gününde taşları atıp güneş batmadan Mina bölgesinden ayrılmak caizdir. Bu durumda üçüncü geceyi orada geçirmek ve taşlarını atmak gerek­mez. Teşrikin ikinci günü güneş batmcaya kadar Mina'dan ayrılma­yan kimsenin geceyi orada geçirmesi ve üçüncü günün taşlarını at­ması zorunludur.

 

Teşrik günlerinde cemrelere taş atmanın zamanı güneşin batıya meyletmesinden itibaren başlar ve batmcaya kadar devam eder. Zayıf kavle göre bu vakit, fecrin doğuşuna kadar devam eder. Cemrelere taş atmanın şartları şunlardır:

 

1- Taşları yedi defada birer birer atmak.

 

2-  Cemreler arasındaki sıraya uymak. ( Sırasiyle büyük, orta ve Akabe cemresine taş atmak.)

 

3- Taşlama taş ile yapılmalıdır.

 

4-  Taşlama işi atmak şeklinde olmalıdır. Taşlar atılacak yere elle konulursa, taşlama işi gerçekleşmiş olmaz.

 

Taşların çakıl taşı büyüklüğünde olması sünnettir. Taşların atıldığı çukurda kalması şart olmadığı gibi atan kişinin de cemrenin dışında kalarak atması şart değildir. Taşlama vaktinde hastalık gibi bir sebeple taşları atmaktan aciz kalan kimse bir vekil tayin eder. Bir günün taşlarını terk eden kimse, en zahir kavle göre diğer günlerde bunları kaza etmelidir. Bunun için kurban kesmesi gerekmez. Atamadığı taşları kaza edemeyen kimsenin kurban kesmesi ge­rekir. Mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre, üç taşı atama­yan kimse kurban kesmek suretiyle bunu ikmal eder.

 

 

 

 

E. VEDA TAVAFI

 

F. HACIN RÜKÜNLERİ

 

G. HACCIN EDA ŞEKLİ

 

H. İHRAMLI İÇİN YASAK OLAN İŞLER

 

I. HACDA KESİLEN KURBANLAR

 

İ. İHSAR VE FEVAT