MİN HAC ANA SAYFA

 

HAC

 

A. HAC VE UMRENİN VACİB OLMASININ ŞARTLARI

 

B. Arafatta Vakfe Yapmak

 

C. Müzdelife'de Gecelemek

 

D. MİNA'DA GECELEMEK

 

E. VEDA TAVAFI

 

F. HACIN RÜKÜNLERİ

 

G. HACCIN EDA ŞEKLİ

Hac ve Umre bir kaç şekilde eda edilir:

 

1. İfrad Hacı:

 

Bir kimsenin hac için ihrama girmesi ve hac nüsukunu ta­mamladıktan sonra Mekke halkının ihrama girdiği mikatta bu sefer umre için ihrama girerek umre nüsukunu yapmasıdır.

 

2. Kıran Hacı:

 

Kişinin mikatta hac ve umre için ihrama girmesi ve hac fiille­rini yapmasıdır. Böylece hem hac hem de umreyi yapmış olur. Bir kimse hac mevsiminde umre için ihrama girdikten sonra henüz ta­vaf yapmadan bunu hac ihramına çevirirse Kıran hacı olur. Bunun aksini yapmak, yani hac için ihrama girip umreye çevirmek, imam'ın son kavline göre caiz değildir.

 

3. Temettü' Hacı:

 

Kişinin kendi beldesinin mikatmda umre için ihrama girmesi ve umreyi tamamladıktan sonra (zilhiccenin sekizinci günü) Mek­ke'de hac için ihrama girmesidir.

 

İfrad hacı en faziletli olanıdır. Ondan sonra Temettü' hacı ve sonra da Kıran hacı gelir. Bir kavle göre, Temettü' hacı İfrad hacın­dan faziletlidir. Hacı Temettü' için ihrama giren kimsenin kurban kesmesi şu şartlarla vacib olur:

 

1-  Kişi, mescidi haramda oturanlardan olmamalıdır. Mescid-i Haramda oturan kişi, Mekke'den iki konaktan az uzakta olan kişi­dir. Ben diyorum ki, bu kişi en sahih kavle göre, hareme iki konak­tan az mesafede bulunan kişidir. Allah daha iyi bilir.

 

2- Temettü' hacı yapan kişinin umresi, o senenin hac aylarında vuku bulmuş olmalıdır.

 

3-  Temettü' yapan kişi umreyi tamamladıktan sonra hac ih­ramına girmek için tekrar herhangi bir mikata geri dönmemelidir.

 

Temettü' yapan için kurbanı kesme vakti, Temettü' hacı için ihrama girme vaktidir. Ancak kurbanı bayramın birinci gününde kesmesi daha faziletlidir.

 

Haremde kurban kesemeyen kimse kurbana bedel olarak on gün oruç tutar. Üç günü hacda arefe gününden önce tutmak müste-habtır. En zahir kavle göre kişi, geri kalan yedi günü de memleketi­ne döndükten sonra tutar. Üç günlük orucun art arda olması, keza yedi günlük orucun da art arda olması menduptur.

 

Kişi üç günlük orucu hacda tutamazsa, kaza ederken en zahir kavle göre bununla yedi günlük oruç arasına bir fasıla koyarak tut­malıdır.

 

Kır’an hacına niyet eden kişi Temettü' kurbanı gibi bir kurban kesmelidir. Ben diyorum ki, Kıran hacına niyet edenin Mescid-i Ha­ramda oturanlardan olmaması şarttır. Allah daha iyi bilir.

 

 

 

 

H. İHRAMLI İÇİN YASAK OLAN İŞLER

 

I. HACDA KESİLEN KURBANLAR

 

İ. İHSAR VE FEVAT