MİN HAC ANA SAYFA

 

HAC

 

A. HAC VE UMRENİN VACİB OLMASININ ŞARTLARI

 

B. Arafatta Vakfe Yapmak

 

C. Müzdelife'de Gecelemek

 

D. MİNA'DA GECELEMEK

 

E. VEDA TAVAFI

 

F. HACIN RÜKÜNLERİ

 

G. HACCIN EDA ŞEKLİ

 

H. İHRAMLI İÇİN YASAK OLAN İŞLER

 

I. HACDA KESİLEN KURBANLAR

1- Tertip Kurbanı: En sahih kavle göre mikatta ihrama girmek gibi bir emrin terk edilmesi sebebiyle kesilen kurbana denir. Bu kur­banı kesmeye muktedir olmayan kimse bir koyun değerinde yiyecek satın alır ve haremin fakirlerine sadaka olarak dağıtır. Bunu da yap­maya muktedir olmazsa, her müd yiyecek için bir gün oruç tutar.

 

2- Fevat Kurbanı: Hacı kaçıran kimsenin temettü' kurbanı gi­bi keseceği kurbana denir. En sahih kavle göre, kişi hacı kaza eder­ken kurbanı kesmelidir.

 

3-Vacib Olan Kurban: Tıraş olmak gibi haram olan fiillerden birini işlemek veya Mina'da gecelemek gibi bir vacibi terk etmek se­bebiyle kesilen kurbandır. Bu kurbanın kesimi için tahsis edilen bel­li bir vakit yoktur. Kesim yeri ise, en zahir kavle göre harem bölge­sidir. Vacib olan kurbanın etini harem miskinlerine dağıtmak vacib-tir.

 

Umre yapan için Mekke'de en faziletli kesim yeri Merve'dir. Hac yapan kimse için kesim yeri ise, Mekke'de Mina denilen yerdir. Keza hac ve umreyi yapanın keseceği adak veya nafile kurbanın ke­sim yeri de hedyin kesildiği yerdir. Zamanı ise en sahih kavle göre udhiyenin kesim zamanıdır. Allah daha iyi bilir.

 

 

 

 

İ. İHSAR VE FEVAT