MİN HAC ANA SAYFA

 

FERAİZ (MİRAS HESABI)

 

A. GENEL BİLGİLER

1. Kur'an-ı Kerim'de Açıklanan Hisseler

2. Hacb (Kısmen Veya Tamamen Mirastan Men Etmek)

3. Bir Veya Birden Fazla Çocuğun Durumu

4. Baba Anne ve Dedenin Durumu

5. Kız ve Erkek Çocukların Hükmü

Öz erkek ve kız kardeşler, yalnız başına oldukları zaman, mi­rastaki durumları, öz evladın mirastaki durumu gibidir. Keza baba bir ise de durumları böyledir. Ancak müşerreke demlen meselede durumları ayrıdır.

 

Müşerreke (ortak kılan); koca, anne, anne bir iki kardeş, öz kardeşle beraber olurlarsa öz kardeşin anne bir iki kardeşe üçte bir hissede ortak olmasıdır. Öz kardeş yerine baba bir kardeş olursa, an­ne bir kardeşler hisseden düşerler.

 

Öz evlat ile oğlunun çocukları gibi iki sınıf mirasçı bir arada olursa bunun hükmü, öz evlat ile evlatların çocuklarının hükmü gi­bidir. Ancak oğlun kızları kendi derecelerinde veya daha aşağı dere­cede bir erkekle birlikte bulunurlarsa asabe yolu ile mirasçı olurlar.

 

Kız kardeş ancak erkek kardeş ile asabe olur.

 

Ana bir erkek kardeş tek basma olursa veya ana bir kız kardeş tek basma olursa, altıda bir hisse alır. Kardeşler iki veya daha fazla ise, üçte bir alırlar. Ana bir kardeşler erkek olsun kız olsun, miras­ta eşit olduklarından eşit hisse alırlar. Öz veya baba bir kardeşin be­raberinde ölenin kızı veya oğlunun kızı olursa kardeş gibi asabe sayılırlar. Öz kız kardeşin beraberinde ölenin kızı olursa, baba bir kız kardeşi mirastan men eder.

 

Öz kardeşin çocukları veya baba bir kardeşin çocukları bera­ber veya tek başına olduklarında her birinin hükmü, babalarının hükmü gibidir. Ancak şu hususlarda durumları değişiktir:

 

1- Annenin hissesini altıdan bire çeviremezler.

 

2- Kendileriyle birlikte dede bulunursa mirasçı olamazlar.

 

3- Kız kardeşlerini asabe yapamazlar.

 

4- Müşerreke meselesinde hisseden düşerler.

 

Öz veya baba bir amca tek veya beraber olduklarında hükümleri, ana-baba bir kardeşin hükmü gibidir. Keza ana-baba bir veya baba bir amca çocukları, neseple asabe olanlar ile diğer asabe-ler bunlara kıyas edilirler.

 

Asabe, malın tümünde mirastaki durumlarına göre belli hisse­leri olmayan mirasçılardır. Tek başına bulunduklarında malın tümünü veya hisse sahipleri hisselerini aldıktan sonra geriye kalan malı alırlar.

 

 

 

 

6. Velayet (Azadlık) Yoluyla Asebe

7. Kardeşlerle Birlikte Olan Dedenin Durumu

8. Mirasçı Olmaya Mani Olan Haller

 

B. MESELELERİN HALLERİ VE AVİL (YÜKSELME)

 

C. HİSSELERİN TASHİHİ (HİSSELERİ KESİRSİZ HALE GETİRMEK)

 

D. MÜNASAHAT (TERİKE TAKSİM EDİLMEDEN MİRASÇILARDAN BAZILARININ ÖLMESİ)