MİN HAC ANA SAYFA

 

FERAİZ (MİRAS HESABI)

 

A. GENEL BİLGİLER

1. Kur'an-ı Kerim'de Açıklanan Hisseler

2. Hacb (Kısmen Veya Tamamen Mirastan Men Etmek)

3. Bir Veya Birden Fazla Çocuğun Durumu

4. Baba Anne ve Dedenin Durumu

5. Kız ve Erkek Çocukların Hükmü

6. Velayet (Azadlık) Yoluyla Asebe

Ölünün nesep ciheti ile asabe mirasçıları yoksa, onu azad eden erkek olsun kadın olsun, malın tümünü veya hisse sahipleri hisselerini aldıktan sonra geriye kalan malı alır. Azad eden hayatta değil­se, nesep ciheti ile ona bizzat asabe olan mirasçıları malı alırlar. Azad edenin kızı veya kız kardeşi kardeşleriyle birlikte olsalar bile mirasçı olamazlar.

 

Azad edenin mirasçılarının sırası, neseple mirasçı olanların sırası gibidir. Örneğin, sıralamada önce oğlu sonra onun oğlu sonra babası gelir. Ancak en zahir kavle göre, kardeş ve kardeşin oğlu sıra­lamada dededen önce gelirler. Azad edenin asabeleri yoksa azad ede­ni azad eden asabe olur. Azad edeni azad eden yoksa, bu ikinci azad edenin asabeleri sırasıyla mirasçı olurlar.

 

Kadın velayet yolu ile mirasçı olamaz. Bunun misali şudur: Bir kadın kölesini satar da satın alan kişi onu azad ederse, ilk kadın ve­layet ciheti ile ona varis olamaz. Ancak azad ettiği köleye veya azad ettiği köleye neseb (oğlu gibi) veya velayet ile bağlanan kişiye mi­rasçı olabilir. Nesep ciheti ile mirasçı olmaya misal; kadının kölesi vefat eder de bir çocuk bırakırsa bu çocuk nesep ciheti ile mirasçı olur. Çocuk da ölürse kadın nesep ciheti ile bu çocuğa mirasçı olur. Velayet ciheti ile mirasçı olmaya misal ise, kadının kölesi azad edil­miş bir cariye ile evlenir ve bir çocuğu olursa, köle azad edildikten sonra her üçü de vefat ederse, kadın köleye olan velayetinden dolayı çocuğa velayet cihetiyle mirasçı olur.

 

 

 

 

7. Kardeşlerle Birlikte Olan Dedenin Durumu

8. Mirasçı Olmaya Mani Olan Haller

 

B. MESELELERİN HALLERİ VE AVİL (YÜKSELME)

 

C. HİSSELERİN TASHİHİ (HİSSELERİ KESİRSİZ HALE GETİRMEK)

 

D. MÜNASAHAT (TERİKE TAKSİM EDİLMEDEN MİRASÇILARDAN BAZILARININ ÖLMESİ)