MİN HAC ANA SAYFA

 

NAMAZ

 

A. GENEL BİLGİLER

 

B. NAMAZIN KEYFİYETİ

1. Namazın Vacib Olmasının Şartları

2. Ezan Ve İkamet

3. Müezzinde Aranan Şartlar

4. Kıbleye Yönelmek

Gücü yetenin namaz için kıbleye yönelmesi şarttır. Şiddetli korku halinde ve seferde kılınan nafile namazlarda kıbleye yönelmek şart değildir. Yolcu nafile namazlarını binek üzerinde ve yürüyerek kılabilir. Meşhur kavle göre yolculuğun uzun olması şart değildir. Tahtırevanda olan yolcunun imkanı varsa kıbleye yönelmesi, rüku ve secdeleri tam yapması lazımdır. Bunları yapma imkanı olmayıp, kolay ise en sahih kavle göre kıbleye yönelmesi vacibtir. Aksi halde vacib değildir. Yolcu iftitah tekbiri alırken kıbleye yönelmelidir. Zayıf kavle göre, selâm verirken kıbleye yönelmesi şarttır.

 

Kıbleye yönelme kastı olmaksızın yolcunun istikametinden başka tarafa yönelmesi haramdır. Rükûu imâ ile yapar ve secdeyi yaparken daha fazla eğilir. En zahir kavle göre yürümekte olan kişi, rükû ve secdeleri tam yapmalı, bunları yaparken ve iftitah tekbiri alırken kıbleye yönelmelidir. Sadece kıyamda ve teşehhüdü okurken yürümelidir.

 

Yolcu binek üzerinde farz namazını eda ederken kıbleye yönelip rükû ve secdeleri tam yapar. Binek hareket halinde değilse namazı sahihtir. Aksi halde namazı sahih olmaz.

 

Bir kimse, Kabe'nin içinde duvarına veya kapalı kapısına yönelerek namaz kılarsa veya kapısı açık olup eşiğinin yüksekliği bir zira'm üçte ikisi kadar ise namazı sahihtir. Kabenin damında namaz kılarken yönelinen duvarın yüksekliği daha önce geçtiği gibi zira'm üçte ikisi kadar ise namaz sahih olur.

 

Kıbleyi bilme imkanına sahip olan kimsenin, bu konuda bir başkasını taklit ederek veya kendisi bir karar vererek bir tarafa yönelmesi haramdır. Kıbleyi bilme imkanına sahip değilse, kendisine kıbleyi bildirecek güvenilir kişinin sözüne uyar. Kıbleyi ona bildirecek güvenilir biri yoksa ve kendisi kıbleyi tespit etme imkanına sahib ise, başkasını taklit etmesi haramdır. En zahir kavle göre kıbleyi araştırır da bir yönü diğerine tercih edemezse, başkasını taklit edemez. Dilediği tarafa yönelerek namazını kılar ve sonradan kaza eder. En sahih kavle göre, kişinin her namaz için kıbleyi yeniden tespit etmesi vacibtir.

 

Kör olan kişi, kıble tespitinde karar veremez ve delilleri öğrenemezse, kıbleyi bilen ve güvenilir kimsenin görüşüne uyar. En sahih kavle göre, kıbleyi bulmak için delilleri öğrenmeye muktedir olan kimsenin öğrenmesi vacibtir. Öğrenmeyip başkasını taklit etmesi haramdır.

 

Bir kimse kıbleyi araştırıp namazı kıldıktan sonra kararında hata ettiği kesin olarak ortaya çıkarsa, en zahir kavle göre kıldığı namazı kaza etmelidir. Namazda iken kararında hata ettiğini anlarsa, namazını bozup yeniden kılması vacibtir. Daha namazda iken ilk kararıı değişirse, ikinci kararı ile amel eder ve namazını kaza etmez. Hatta dört rekâtlık bir namazda iken her rekâtta kararı değişir ve her bir rekâtı ayrı yönlere doğru kılarsa namazı sahih olup kaza etmesi gerekmez.

 

 

 

 

5. Namazın Rükün Ve Sünnetleri

6. Namazın Sahih Olmasının Şartları

7. İbadete Engel Olmayan Pislikler

8. Namazı Bozan Şeyler

9. Namazda On Tarafa Sütre Koymak

 

 

 

C. SEHİV SECDESİ

 

D. TİLÂVET VE ŞÜKÜR SECDESİ

 

E. NAFİLE NAMAZLAR

 

F. CEMAATLE NAMAZ KILMAK

 

G. YOLCU NAMAZI

 

Ğ. CUMA NAMAZI

 

H. KORKU HALİNDE NAMAZ

 

I. GİYİLMESİ HARAM OLAN ŞEYLER

 

J. BAYRAM NAMAZI

 

K. HUSUF VE KÜSÛF NAMAZI

 

L. ISTISKA (YAĞMUR) NAMAZI

 

M. NAMAZI TERK ETMENİN HÜKMÜ