MİN HAC ANA SAYFA

 

NAMAZ

 

A. GENEL BİLGİLER

 

B. NAMAZIN KEYFİYETİ

 

C. SEHİV SECDESİ

 

D. TİLÂVET VE ŞÜKÜR SECDESİ

 

E. NAFİLE NAMAZLAR

 

F. CEMAATLE NAMAZ KILMAK

1. İmamın Nitelikleri

2. İmamlıkta Tercih Sebepleri

3. İmama Uymanın Şartları

4. Iktidanın Sahih Olmasının Şartları

İmama uyan kişi tekbirle birlikte imama uymaya veya cemaat­le namaz kılmaya niyet etmelidir. Cuma namazında iktidanm hükmü, en sahih kavle göre diğer namazlarda imama uymanın hükmü gibidir. İktidaya niyet etmeden hareketlerde imama uyan ce­maatın namazı en sahih kavle göre batıldır. Niyet ederken imamı is­men belirtmek vacib değildir. Bir kimse imamı ismen belirterek ha­taya düşerse namazı bozulur. İmamın imamete niyet etmesi ise şart değil, belki sünnettir. Şayet imam kendisine tabi olanları ismen be­lirtir ve hataya düşerse, cuma namazı hariç bir zararı yoktur.

 

Namazını eda edenin kaza kılana, farzı kılanın nafile kılana, öğle namazını kılanın ikindiyi kılana veya ikindiyi kılanın öğle na­mazını kılana uyması sahihtir. Keza öğle namazım kılanın sabah ve akşam namazını kılana uyması da sahihtir. Bu durumda cemaat mesbûk kimse hükmündedir.

 

Sabah namazında kunut esnasında veya akşam namazının son oturuşunda imama uymanın bir zararı yoktur. İmam kunutu okur­ken veya son oturuşu yaparken sözgelimi öğleyi kılmak üzere tabi olan muktedi, imamdan ayrılma niyetini getirerek imamdan ayrıla­bilir. Lakin imama uyup beklemesi ve imam selâm verdikten sonra kalkıp namazın geri kalanını tamamlaması daha faziletlidir.

 

En zahir kavle göre sabah namazını kılanın, öğle namazını kıldırana uyması caizdir. İmam üçüncü rekâta kalktığı zaman muk­tedi isterse ayrılma niyetini getirir ve selâm verir, isterse imamla birlikte selâm vermek için bekler. Ben diyorum ki; imamı beklemesi daha faziletlidir. Allah daha iyi bilir.

 

Sabah namazını kılıp öğleyi kıldıran imama tabi olan kişi, mümkün ise ikinci rekâtta kunutu okur, mümkün değilse kunutu terk eder. İsterse niyet edip imamdan ayrılır ve kunut duasını okur.

 

İmam ve cemaatin namazı şekil ve düzen bakımından farklı ise, meselâ biri farz namazı diğeri güneş tutulması veya cenaze na­mazı gibi kılmış şekli ve düzeni bakımından farklı bir namaz kılıyor­sa en sahih kavle göre, birbirlerine uymaları caiz değildir.

 

 

 

 

5. İmama Uymanın Diğer Şartları

6. Iktidanın Sona Ermesi

 

 

 

 

G. YOLCU NAMAZI

 

Ğ. CUMA NAMAZI

 

H. KORKU HALİNDE NAMAZ

 

I. GİYİLMESİ HARAM OLAN ŞEYLER

 

J. BAYRAM NAMAZI

 

K. HUSUF VE KÜSÛF NAMAZI

 

L. ISTISKA (YAĞMUR) NAMAZI

 

M. NAMAZI TERK ETMENİN HÜKMÜ