MİN HAC ANA SAYFA

 

NAMAZ

 

A. GENEL BİLGİLER

 

B. NAMAZIN KEYFİYETİ

 

C. SEHİV SECDESİ

 

D. TİLÂVET VE ŞÜKÜR SECDESİ

 

E. NAFİLE NAMAZLAR

 

F. CEMAATLE NAMAZ KILMAK

1. İmamın Nitelikleri

2. İmamlıkta Tercih Sebepleri

3. İmama Uymanın Şartları

4. Iktidanın Sahih Olmasının Şartları

5. İmama Uymanın Diğer Şartları

6. Iktidanın Sona Ermesi

İmam namazdan ayrılınca iktida kesilmiş olur. İmam namaz­dan ayrılmazsa me'mumun iktidayı kesmesi caizdir. Zayıf kavle göre, cemaatten ayrılmaya ruhsat veren bir özür olmadıkça me'mu­mun imamdan ayrılması caiz değildir. Cemaatten ayrılmayı mubah kılan özür, imamın namazı uzatması veya teşehhüt gibi yapılması is­tenen bir sünneti terk etmesidir.

 

Bir kimse yalnız başına ihram tekbirini alır da sonra daha na­mazda iken, bir başka rekatta olsa bile, imama uymaya niyet eder­se, en zahir kavle göre bu iktida caizdir. Bu takdirde kıyamda veya oturmuş olsun, iktida ettikten sonra imama tabi olur. Şayet imam namazını önce bitirirse, cemaat mesbûk hükmünde olur. Cemaat namazını önce tamamlarsa; dilerse ayrılma niyetini getirir ve ayrılır, dilerse imamı bekler ve onunla birlikte selâm verir.

 

Mesbûkun yetiştiği namazın ilk bölümü kendisi için namazın başlangıcı sayılır. Buna göre, sabah namazının ikinci rekâtında kunut'u imamla birlikte okusa bile, yalnız başına kılacağı ikinci rekât­ta (kunutu mahallinde) tekrar okur. Akşam namazının son rekâtında imama kavuşan kimse yalnız başına kılacağı ikinci rekâtta teşehhüdü tekrar okur. İmam rükûda iken ona iktida etmişse, bir rekâta kavuşmuş sayılır. Ben diyorum ki; imam rükûda iken ona ye­tişenin bir rekâtının geçerli sayüabilmesi için imam rükûun en az haddinden kalkmadan ona yetiştiğine kalben inanmış olması şarttır. Allah daha iyi bilir.

 

Mesbûk kafi gelecek kadar rükûda imamla birlikte kal­madığından şüphe ederse, en zahir kavle göre bu rekâtı geçerli sayıl­maz. Rükûda imama yetişen mesbûk, önce iftitah için sonra rükû için tekbir alır. Şayet her ikisine birden niyet ederek bir tekbir alır­sa, en sahih kavle göre namazı gerçekleşmiş olmaz. Zayıf kavle göre bu namaz nafile olarak gerçekleşir. Eğer tekbiri alırken hiçbir şeye niyet etmemiş ise, en sahih kavle göre namazı gerçekleşmiş olmaz. İtidalde veya itidalden sonra imama kavuşacak olursa, tekbir alır ve imama uyarak intikalde bulunur. En sahih kavle göre teşehhüt ve tesbihatta imama uyar.

 

Mesbûk secdede imama kavuşacak olursa, secdeye intikal için tekbir almaz. Sadece iftitah tekbiri alır. İmam selâm verince tekbir alarak ayağa kalkar. Bu tekbiri alması için oturuşun mesbûk için oturuş mahalli olması lazımdır. Üç veya dört rekâtlı namazların ikinci rekâtlarında oturmak gibi. Mesbûkun oturuşu, birinci rekât­tan sonraki oturuş gibi oturma mahalli değilse, en sahih kavle göre ayağa kalkarken tekbir almaz.

 

 

 

 

G. YOLCU NAMAZI

 

Ğ. CUMA NAMAZI

 

H. KORKU HALİNDE NAMAZ

 

I. GİYİLMESİ HARAM OLAN ŞEYLER

 

J. BAYRAM NAMAZI

 

K. HUSUF VE KÜSÛF NAMAZI

 

L. ISTISKA (YAĞMUR) NAMAZI

 

M. NAMAZI TERK ETMENİN HÜKMÜ